Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   ZdG a luat Premiul I…

ZdG a luat Premiul I pentru cea mai bună investigaţie jurnalistică, acordat de API

Cea mai bună investigaţie jurnalistică a anului 2016 din rețeaua Asociației Presei Independente (API) aparţine reporterului ZdG, Victor Moşneag, şi este întitulată „Frații Chirtoacă, afaceri de „excepție” cu Primăria”. Această investigaţie a luat şi premiul I în cadrul concursului anchetelor reportericeşti organizat de PNUD Moldova. Investigaţia relevă afacerile familiei primarului municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, împreună cu fratele său, Lucian.

Investigaţia arată că Dorin Chirtoacă, primarul mun. Chişinău, a semnat dispoziţii „de excepţie” prin care a favorizat o firmă a familiei. Un SRL, cu sediul în apartamentul soacrei fratelui primarului, deţinea tonetele care comercializează cafea, instalate în centrul Chişinăului. Totodată, soacra fratelui edilului este fondatoare, cel puţin în acte, a unei firme care a câştigat, în anii 2012 — 2013, licitaţii de peste 5 milioane de lei pentru „servicii de transport aerian”, organizate de Ministerul Tineretului şi Sportului, perioadă în care instituţia era condusă de un ministru liberal.

În cadrul aceluiaşi concurs, locul doi i-a revenit reporterului ZdG Anatolie Eşanu pentru articolul „Licitații subterane”.

Ziarul de Gardă a fost lansat în anul 2004 ca un ziar dedicat jurnalismului de investigaţie şi este singurul grup media din Republica Moldova care face jurnalism de investigaţie în 4 formate: ziare tipărite în limbile română şi rusă, portal web în două limbi, emisiune săptămânală TV şi Radio.

Asociaţia Presei Independente (API) a fost creată cu 20 de ani în urmă şi organizează concursuri  anuale pentru a identifica şi premia cei mai buni reporteri, dar şi cele mai bune instituţii media care intră în componenţa sa.