Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   ANSA desfășoară controale la fermele…

ANSA desfășoară controale la fermele și abatoarele de animale cu scopul combaterii activităților clandestine de procurare, transportare și comercializare tenebră a animalelor

Sursa foto: ansa.gov.md

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a demarat o serie de acțiuni pentru combaterea activităților clandestine de procurare, transportare și comercializare tenebră a animalelor, se arată într-un comunicat vineri, 29 martie.

Începând cu data de 29 martie, ANSA efectuează controale la mai mulți colectori de animale, urmând a fi verificate originea animalelor, precum și respectarea cadrului normativ privind sănătatea, bunăstarea, identificarea și înregistrarea acestora.

Potrivit reprezentanților ANSA, controalele fac parte dintr-un plan complex de acțiuni focusat pe trasabilitatea animalelor, cu scopul combaterii activităților clandestine de procurare, transportare și comercializare tenebră a animalelor.

„Acțiunile, care urmează a fi derulate în diferite perioade de timp, păstrând elementul „surpriză”, sunt complexe și diferă de la caz la caz.

Astfel, vor fi vizate persoane fizice, transportatori de animale, ferme și abatoare de animale, colectori de animale, locații de comercializare a peștelui viu sau alte locuri unde se întrețin sau se manipulează animale (porcine, bovine, ovine, păsări ș.a.), desfășurate legal sau mai puți legal.

Menționăm că, transportarea ilicită a animalelor induc riscul izbucnirii focarelor de boli cum ar fi: pesta porcină africană, gripa aviară, rabia, dar și plasarea pe piață a cărnii, siguranța cărei este îndoielnică (obținută în abatoare ilicite)”.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor recomandă să se evite procurarea animalelor neidentificate, în lipsa certificatelor sanitar – veterinare sau a produselor de origine animală din spații neautorizate. „Evitați comerțul stradal ilicit, pentru a vă proteja sănătatea și a preveni riscul de răspândire a bolilor.”