Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Refugiați, sportivi și prizoniere, într-un…

Refugiați, sportivi și prizoniere, într-un proiect multimedia realizat de jurnaliști din Lituania

Pe 12 martie, la American House din Chișinău, organizația de jurnaliști „Nanook” din Lituania a prezentat o expoziție de fotografie și material multimedia „While The Red Is On” (În timp ce roșu e aprins) dedicată refugiaților ruși, care s-au stabilit în Lituania din cauza represiunilor la care au fost supuși în propria țară. În cadrul evenimentului, fondatorii „Nanook”, Artūras Morozovas și Berta Tilmantaitė, au vorbit și despre alte proiecte realizate anterior cum ar fi: „Monotone Days” (Zile monotone), „Will to Win” (Voința de a câștiga) și „Traces: Traversing the Past”(Urme: Traversarea trecutului).

„While The Red Is On”

Proiectul Nanook „While The Red Is On” prezintă istoriile unor oameni care își iubesc țara, dar aflându-se în opoziția regimului de la Kremlin, au fost nevoiți să părăsească Rusia și să se stabilească în Lituania. Materialul multimedia relatează despre oponenți politici, apărători ai drepturilor omului și mediului, jurnaliști independenți, reprezentanți ai comunității LGBT sau a altor comunități, care au fost supuși persecuțiilor și represiunilor regimului din motive politice și ideologice.

„Monotone Days” (Zile monotone)

Aceast material multimedia are scopul de a familiariza cititorii cu femeile prizoniere și povestirile lor. În prezent, în închisorile din Lituania își ispășesc pedeapsa aproximativ 8-9 mii de deținuți și doar 300 dintre ei sunt femei. Societatea lituaniană pănă în prezent nu cunoaște multe detalii despre profilul unei deținute sau despre condițiile în care femeile își execută pedeapsa. Acesta este doar unul dintre motivele pentru care femeile ex-condamnate se integrează mai greu decât barbații în societate.

Foto: nanook.lt

„Will to Win” (Voința de a câștiga)

Este un articol despre sportivii paralimpici din Lituania, care sunt puțin mai limitați în unele aspecte și luptă nu pentru clasament sau rezultate. Cea mai mare bătălie a lor este împotriva stereotipurilor și convingerilor că o persoană cu dizabilități este o persoană diferită, care nu-și poate trăi viața pe deplin.

Foto: nanook.lt

„Traces: Traversing the Past” (Urme: Traversarea trecutului)

Un material multimedia realizat în baza povestirilor celor deportați în Siberia, dar care au reușit să supravețuiască.

Nanook este un atelier de producție multimedia, care abordează probleme sociale, politice, de mediu, culturale etc. Lucrările jurnaliștilor au fost publicate de National Geographic, The New York Times, The Guardian, Der Spiegel.