Principală  —  IMPORTANTE   —   Sinteza ZdG: Retrospectiva celor mai…

Sinteza ZdG: Retrospectiva celor mai importante evenimente ale săptămânii. Ediția din 29 mai 2021

Campania de vaccinare împotriva COVID-19 ia amploare în Republica Moldova. La primul maraton universitar de imunizare, numit „De la student la student”, și organizat de Universitatea de Stat de Medicină și Farmaceutică „Nicolae Testemițanu”, au fost imunizați puțin peste 4 mii de oameni, dintre care 2500 cu vaccinul Pfizer. Alte aproape 1200 de persoane au fost vaccinate cu AstraZeneca, iar vaccinul Sinopharm a fost administrat doar pentru 380 de oameni. Un al doilea maraton care durează 54 de ore este organizat în acest weekend. De această dată evenimentul este organizat la Palatul Republicii și la dispoziția cetățenilor sunt puse patru tipuri de vaccin: AstraZeneca, Pfizer, Sinopharm și CoronaVac.

De miercuri, în Chișinău imunizarea împotriva COVID-19 poate fi făcută în două centre mobile, într-un troleibuz și un autobuz de linie care au fost amenajate corespunzător. În unitățile de transport sunt echipe medicale mobile, care asigură imunizarea tuturor doritorilor în imediata apropiere a locului de trai sau de serviciu în baza actelor de identitate. Cele două centre mobile vor activa până la 2 iunie. 

Iar de joi centrul de vaccinare de la Piața Centrală, care se găsește la primul etaj al Centrului Comercial Central”, și-a reluat activitatea. Centrul va funcționa în zilele de joi, vineri, sâmbătă și duminică a fiecărei săptămâni. Doritorii de a se vaccina trebuie să prezinte doar buletinul de identitate.

Autoritățile din Sănătate au anunțat în această săptămână că, de la începutul campaniei de vaccinare, 7% din populația Republicii Moldova a fost imunizată împotriva COVID-19. În realitate numărul celor imunizați este mai mare, dat fiind că mulți dintre deținătorii de acte românești s-au vaccinat în România. 

Alexandr Lukașenko șochează din nou. De această dată, la comanda liderului de la Minsk a fost deturnat un avion care efectua o cursă de la Atena la Vilnius. Totul pentru că la bordul aeronavei comerciale se afla ex-editorul canalului de Telegram Nexta, Roman Protasevici, un opozant al regimului lui Lukașenko. 

La o zi după ce a fost reținut pe aeroportul din Minsk, Roman a apărut într-un video pe canalul de Telegram Nexta unde declară că nu are nicio problemă de sănătate și că atitudinea organelor de drept față de el „este absolut corectă și conform legii”.

Și iubita jurnalistului apare într-un video din centrul de detenție, unde declară că ea este redactorul unui canal de Telegram numit „Cartea Neagră a Belarusului”, care publică informații personale despre polițiști și forțele de securitate ale Belarusului. Mama tinerei a pus la îndoială cât de liber vorbește fiica sa. „Se leagănă, cu ochii pe cer – de parcă i-ar fi frică să nu uite ceva”, susține mama acesteia. 

Cât privește imaginile video în care apare Roman Protasevici, tatăl acestuia spune că este clar că fiul său acționează „sub constrângere și că a fost bătut” atunci când a înregistrat filmulețul video. 

Deturnarea avionului în care se aflau cei doi jurnaliști a dus la decizia Uniunii Europene de a bloca legăturile cu spațiul aerian al Belarus, lucru condamnat de Alexandr Lukașenko, care acuză Occidentul că a încercat să folosească deturnarea avionului pentru a purta „un război hibrid împotriva sa”.

Revenind la știrile din țară, aflați că peste 100 de mii de moldoveni din diasporă s-au înregistrat prealabil pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Cifra este cu aproape 40 la sută mai mult față de prezidențialele din 2020. Cele mai multe înregistrări prealabile sunt din Italia, Marea Britanie și Germania. 

În legătură cu alegerile anticipate, vineri președinta Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate, subiectul discuțiilor fiind cu privire la riscurile de corupție în procesul finanțării partidelor politice și а campaniilor electorale desfășurate de acestea.

ZdG a declarat recent că va accepta publicitate electorală, cu excepția partidelor conduse de persoane cu dosare penale. Peste 10 zile redacția se vede nevoită să refuze completamente publicitatea politică, deoarece integritatea politicienilor e tot mai greu de verificat, iar pe lângă problemele penale ale unor lideri politici, o mulțime dintre politicienii înscriși în cursa electorală au probleme etice, care contravin valorilor comunității ZdG. Potrivit estimărilor, odată cu această decizie vom pierde circa 200 de mii de lei. 

Decizia a fost neplăcută, dar fermă. ZdG a decis să nu accepte niciun fel de publicitate electorală, pentru a proteja și a menține curat spațiul informațional al comunității noastre. Vom pierde 200 de mii de lei, dar nu vom pierde timpul cititorilor și timpul nostru. 

În această săptămână, Guvernul în exercițiu l-a desemnat pe Dumitru Braghiș să exercite funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar în Vietnam prin cumul cu reședința la Beijing, iar Oleg Tofilat, consilierul prim-ministrului interimar, Aureliu Ciocoi, în domeniul transporturilor și infrastructurii, a fost desemnat în calitate de șef al Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”, în urma unui concurs. 

Pe zdg.md vedeți CV-ul noului șef al „Căii Ferate din Moldova”, dar și cu ce problemele se confruntă întreprinderea de stat.

În această săptămână, la capitolul anchete găsiți un material despre cum în ultimii ani, operatorul sistemului de distribuție a gazelor naturale SRL „Chișinău-Gaz”, cea mai importantă subdiviziune a SA „Moldovagaz”, a acumulat venituri modeste, din cauza activităților auxiliare nereglementate. Deși întreprinderea are capacitate deplină de execuție, având birou de proiectare și secție de montare, lucrările care ar trebui efectuate în exclusivitate de SRL „Chișinău-Gaz” au ajuns să fie efectuate de agenți economici privați. Mai mult, firme afiliate persoanelor care au deținut funcții de conducere în cadrul „Chișinău-Gaz” sau care au avut sau au legături directe cu cei din cadrul întreprinderii câștigă zeci de milioane de lei din realizarea proiectelor de montare a conductelor de gaze.

Joi membrii Consiliului Superior al Magistraturii au avut parte de o surpriză din partea președintei Maia Sandu, care a mers la ședința Consiliului fără a anunța despre vizită. 

O întâlnire între președinta Sandu și membrii Consiliului Superior al Magistraturii urma să aibă loc la 1 februarie la Președinție, însă ședința a fost amânată pe motiv că mai mulți magistrați s-ar fi infectat atunci cu COVID-19. 

Magistratul Denis Guzun de la Judecătoria Chișinuă riscă să rămână fără câteva milioane de lei şi chiar revocat din funcţia de judecător, după ce iInspectorii Autorității Naționale de Integritate au constatat o diferenţă de 3 milioane de lei între valoarea bunurilor declarate şi a celor găsite după verificarea averii acestuia. Potrivit ANI, suma depășește de 23 de ori plafonul de 20 de salarii lunare pe economie, admis de lege. Instituţia a sesizat Procuratura Generală și a dispus confiscarea averii. La rândul său, judecătorul spune că va ataca în instanța de judecată actul de constatare emis de ANI. 

Și primarul municipiului Edineț, Constantin Cojocaru, riscă să fie demis din funcție după ce ar fi încheiat cinci acte administrative și juridice cu o companie gestionară a Parcului industrial Edineț al cărui co-fondator este cumnatul său.

Iar fostul lider al Partidului Democrat din Moldova Vladimir Plahotniuc este subiectul unei sesizări adresate de Autoritatea Națională de Integritate către Serviciul Fiscal de Stat. Se întâmplă după ce Autoritatea a încheiat procedura de control a averii în privința fostului democrat, acum fugar, dar și cea a unuia dintre copiii săi. Inspectorul care a realizat controlul a remarcat efectuarea unor tranzacții cu caracter dubios cu privire la înstrăinarea unor bunuri în favoarea lui Plahotniuc. 

Cât privește impactul pe care îl generează articolele Ziarului de Gardă, aflați că după ce am scris despre faptul că șefa secretariatului din cadrul Judecătoriei Chișinău Ludmila Nichitin-Gavriliţă ridică un salariu lunar de aproape 30 de mii de lei, mult mai mult decât al unui judecător din prima instanță și chiar al unui magistrat care activează la Curtea de Apel, judecătorul Alexei Paniș a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să efectueze un audit privind gestionarea banilor de către responsabilii din cadrul Judecătoriei Chișinău.

Tot în această săptămână, cererea magistratei Svetlana Tizu, anchetată pentru acte de corupție în dosarul mitei pentru judecători, cu privire la reîncadrarea în funcție și achitarea plăților salariale a fost respinsă de Consiliul Superior al Magistraturii, iar magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au expediat în adresa membrilor CSM o adresare prin care judecătorul Sergiu Bularu este înaintat pentru exercitarea atribuțiilor de vicepreședinte interimar al instituției. Această solicitare vine după ce, la mijlocului lunii mai, Consiliul nu a admis candidatura lui Ghenadie Pavliuc pentru exercitarea acestei funcții.

Pe zdg.md găsi o radiografie a averilor declarate la Comisia Electorală Centrală de liderii partidelor, care s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile parlamentare din iulie. Unii lideri de partide nu specifică sursa unor bunuri, nu indică ce fel de terenuri sau clădiri dețin sau declară că au bunuri care valorează zero lei. De asemenea vedeți cum judecătorul Curții Supreme de Justiție, Anatolie Țurcan, și-a mărit pensia până la 25 de mii de lei lunar, prin intermediul instanțelor de judecată. În total, magistratul va primi lunar de la stat aproape 58 de mii de lei, din pensie și salariu.