Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Primarul din Edineț ar putea…

Primarul din Edineț ar putea fi demis din funcție, după ce a fost constatat de ANI cu conflict de interese

Foto: primariaedinet.md

Constantin Cojocaru, primarul municipiului Edineț, riscă să fi demis din funcție după ce, potrivit Autorității Naționale de Intergirate (ANI), ar fi încheiat cinci acte administrative și juridice cu o companie gestionară a Parcului industrial Edineț al cărui co-fondator este cumnatul său.

Constantin Cojocaru este primarul municipiului Edineţ din 2007. Acesta se află la al patrulea mandat.

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare pe numele primarului municipiului Edineț, Constantin Cojocaru. Procedura de control a fost inițiată la începutul anului 2021, în baza unei sesizări, în care se invoca că primarul ar fi asigurat din banii publici tot necesarul pentru amenajarea și activitatea unei firme, cu clădire administrativă, rețele inginerești, drumuri, iluminat stradal, construcția unei hale industriale cu o suprafață de 1 400 metri pătrați.

Potrivit ANI, în cadrul controlului, inspectorul de integritate a acumulat materiale probatorii și confirmative prin care a stabilit interesul personal între primarul Constantin Cojocaru și unul dintre co-fondatorii acestei firme, care s-a dovedit a fi cumnatul său. Firma gestionează întregul Parc industrial Edineț din regiunea de nord a țării.

Potrivit actului de constatare, primarul Constantin Cojocaru, exercitând mandatul de demnitate publică, a încheiat cinci acte administrative și juridice cu această firmă, și anume – două contracte de comodat, două procese verbale de predare- preluare a unui bloc administrativ și a unor construcții, dar și o dispoziție prin care au fost realizate achitări de facturi din cadrul unui proiect de grant în sumă de 1 112 093 lei. În concluzie, primarul nu a declarat, nu soluționat conflictul de interese real la ANI, în termenul prevăzut de lege, și a admis consumarea conflictelor de interese, în raport cu firma a cărei fondator este ruda sa.

Dacă actul va rămâne definitiv, ANI va solicita revocarea din funcție a primarului. Totodată, acesta riscă să nu mai dețină o funcție publică sau de demnitate publică timp de 3 ani, urmând să fie înscris și în Registrul Interdicțiilor.