DOC/ Averile declarate la CEC de liderii partidelor, care participă la alegerile parlamentare: Nu specifică sursa unor venituri sau valoarea unor bunuri, nu indică ce fel de terenuri sau clădiri dețin sau declară că au bunuri care valorează zero lei – Ziarul de Gardă
 • DOC/ Averile declarate la CEC de liderii partidelor, care participă la alegerile parlamentare: Nu specifică sursa unor venituri sau valoarea unor bunuri, nu indică ce fel de terenuri sau clădiri dețin sau declară că au bunuri care valorează zero lei

  DOC/ Averile declarate la CEC de liderii partidelor, care participă la alegerile parlamentare: Nu specifică sursa unor venituri sau valoarea unor bunuri, nu indică ce fel de terenuri sau clădiri dețin sau declară că au bunuri care valorează zero lei
  colaj ZdG
  26 mai 2021 | 11:27

  Candidații de pe listele a șase concurenți, înregistrați în cursa pentru alegerile parlamentare au declarat la Comisia Electorală Centrală (CEC) veniturile obținute în ultimii doi ani, 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2020. ZdG a verificat averile liderilor de partide, care participă la scrutinul parlamentar. Unii candidați la funcția de deputat nu specifică sursa unor venituri sau valoarea unor bunuri, unii nu indică ce fel de terenuri sau clădiri dețin, iar alții declară că au bunuri care valorează zero lei.

  Primul concurent electoral înregistrat de CEC în cursa pentru alegerile parlamentare este Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, cu 102 candidați la funcția de deputat.

  Documentul oficial de creare al blocului, a fost semnat pe 12 mai curent de liderul socialiștilor Igor Dodon numit anterior de Voronin „trădător” și președintele comuniștilor Vladimir Voronin, numit anterior de Dodon „bătrânel mincinos, obosit și rătăcit”.

  Președintele Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin este primul în lista blocului electoral nou creat, deoarece în opinia lui Igor Dodon „Vladimir Nicolaevici Voronin este mult mai experimentat decât mine”.

  Președintele Partidului Comuniștilor din R. Moldova, Vladimir Voronin

  sursa: presedinte.md

  Președintele Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, declară că în anul 2019 a obținut de la Parlamentul R.Moldova 78 761 de lei, adică un salariu lunar de peste 6 500 de lei, pentru funcția de deputat.

  Voronin mai indică în declarația sa că în 2019 a primit de la Președinție o pensie de aproape 178 500 de lei, iar în anul 2020 o pensie de 175 500 de lei.

  Familia fostului președinte al R.Moldova are șapte terenuri care valorează, potrivit declarației, 324 819 lei. Dintre acestea, cinci sunt extravilan și două fac parte din alte categorii de terenuri aflate în circuitul civil.

  Familia Voronin mai declară și două case de locuit, un apartament și un garaj.

  Totodată, președintele Partidului Comuniștilor menționează că are un automobil de 10 mii de euro, adică 215 mii de lei.

  Declarația președintelui Partidului Comuniștilor din R. Moldova, Vladimir Voronin, candidat la funcția de deputat:
   

  Președintele PSRM, Igor Dodon este al doilea pe lista Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor.

  Președintele Partidului Socialiștilor din R. Moldova, Igor Dodon

  sursa: socialistii.md

  Familia președintelui Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, indică pentru anul 2019 un salariu de circa 622 450 de lei, iar pentru anul 2020 un salariu de peste 699 de mii de lei.

  Liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon declară că, în 2019, a primit peste 226 500 de lei, de la Aparatul Președintelui, adică un salariu lunar de aproape 18 900 de lei.

  Tot de la Președinție, în anul 2020, potrivit declarației, Dodon a ridicat peste 321 de mii de lei, adică un salariu lunar de peste 26 500 de lei.

  Fostul președinte al R.Moldova declară un teren intravilan de 451 985 de lei și o casă de locuit de peste 2 milioane de lei.

  Declarația președintelui Partidului Socialiștilor din R. Moldova, Igor Dodon, candidat la funcția de deputat:

  Al doilea concurent electoral înregistrat de CEC este Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE”, cu 70 de candidați la funcția de deputat.

  Președintele formațiunii, fostul șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției Gheorghe Cavcaliuc este al cincilea pe lista Partidului Politic PACE.

  Președintele Partidului Politic Partidul Acasă Construim Europa PACE, Gheorghe Cavcaliuc

  sursa: pacepentru.md

  Președintele Partidului Politic PACE, Gheorghe Cavcaliuc declară un venit de peste 106 mii de lei de la Inspectoratul General al Poliției.

  Fostul șef-adjunct al IGP indică în declarație și o pensie de la inspectorat, de peste 176 de mii de lei, o indemnizație la eliberare – de peste 165 de mii de lei și o indemnizație pentru concediu neutilizat de 71 982 lei.

  Gheorghe Cavcaliuc mai declară că, în doi ani, a primit un salariu de 198 de mii de dolari, adică peste 3 milioane de lei, de la Komet Group S.A, unde este șef al Departamentului de Securitate.

  Președintele Partidului Politic PACE mai indică în declarație un venit de 116 mii de euro, adică aproape 2 milioane 500 de lei, din vânzarea a două apartamente ale copiilor.

  Familia Cavcaliuc deține două terenuri, intravilan și extravilan. Valoarea indicată a unui teren de 0,12 hectare este 304 lei, iar a celuilalt teren de 0,1 hectare – zero lei.

  Zero lei este și valoarea declarată a unui autoturism, marca Mercedes, fabricat în 2016, care aparține familiei Cavcaliuc.

  În 2019, familia Cavcaliuc a primit prin donație o vilă de aproape 180 de metri pătrați, valoarea declarată fiind de peste 228 500 de lei, echivalentul a circa 10 600 de euro.

  Declarația președintelui Partidului Politic Partidul Acasă Construim Europa PACE, Gheorghe Cavcaliuc, candidat la funcția de deputat: 

  Al treilea concurent electoral înregistrat de CEC în cursa pentru alegerile parlamentare este Partidul Politic „Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic”, cu 101 candidați la funcția de deputat.

  Partidul Politic „Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic” a fost creat de patru foști deputați de vârf ai Partidului Comuniștilor (PCRM) și este condus de fostul parlamentar comunist Mark Tkaciuc.

  sursa: congresulcivic.md

  Pentru ultimii doi ani, de la publicația periodică Stratum Plus, familia Tkaciuk declară un salariu de peste 67 de mii de lei.

  Mark Tkaciuc indică în declarație 56 896 de lei, adică un salariu lunar de peste 2 mii de lei.

  Tkaciuc declară și un teren, evaluat la peste 23 de mii de lei, dar nu specifică din ce categorie face parte.

  La fel nu indică ce clădire sau construcție a primit prin donație, în sumă de peste 487 de lei.

  Blocul electoral „RENATO USATÎI” este al patrulea concurent electoral înregistrat de CEC, cu 103 candidați pentru funcția de deputat.

  Primul pe lista blocului este președintele Partidului Politic Partidul Nostru”, Renato Usatîi.

  Președintele Partidului Politic Partidul Nostru”, Renato Usatîi

  sursa: pnru.md

  Președintele Partidul Nostru”, Renato Usatîi declară că, în doi ani, a primit un salariu de peste 132 de mii de lei de la Primăria municipiului Bălți, adică un salariu lunar de 5 516 lei.

  Usatîi declară că a obținut și 5 milioane 886 500 de lei, venit din donație.

  Alte peste 45 de milioane 500 de mii de ruble rusești, echivalentul a aproape 11 milioane de lei, Renato Usatîi le-a obținut din înstrăinarea unor bunuri:

  • 24 de milioane de ruble rusești, adică peste 5 milioane 500 de mii de lei reprezintă un avans pentru vânzarea bunurilor imobile din Federatia Rusă.
  • 2 milioane 900 de mii de ruble rusești, echivalentul a peste aproape 700 de mii de lei, au fost obținute din vânzarea motocicletei Harley Davidson Flhtcutg.
  • 18 milioane 790 de mii de ruble rusești, adică peste 4 milioane 500 de mii de lei, declară că le-a dobîndit din vânzarea a trei autoturisme, marca Mercedes.

  Primarul de Bălți declară 18 terenuri, care valorează, în total, peste 54 de milioane de ruble rusești, echivalentul a circa 13 milioane de lei: patru terenuri agricole, 13 intravilan și un teren atribuit la alte categorii aflate în circuitul civil.

  Usatîi mai declară că deține și 15 clădiri și construcții: șase case de locuit, un apartament, alte șapte bunuri imobile, inclusiv cele nefinalizate și un garaj.

  Președintele Partidului Politic Partidul Nostru” mai declară și patru autoturisme: Lexus, Toyota Land Cruiser, Mercedes și BMW 5X, ultimele două fabricate în 2020. La fel, are un scuter de apă și un miniîncărcător.

  Usatâi indică în declarație și un autoturism Rolls Royce Cullinan, care i-a fost donat și costă peste 6 milioane 500 de mii de lei.

  I-a fost donat și un ceas de 150 de mii de euro, iar alte două le-a cumpărat cu 100 mii de euro, pe ambele.

  Declarația președintelui Partidului Politic Partidul Nostru”, Renato Usatîi, candidat la funcția de deputat: 

  Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” este al cincilea concurent înregistrat de CEC, cu 102 candidați.

  Primul pe lista electorală este președintele PAS, Igor Grosu.

  Președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu

  sursa: unpaspentru.md

  În ultimii doi ani, familia președintelui PAS, Igor Grosu a obținut la locul de muncă de bază peste 415 mii de lei.

  Igor Grosu declară că, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2020, a primit 338 847 de lei, ce ar constitui un salariu lunar de peste 14 de lei, însă Grosu nu indică sursa venitului și serviciul prestat.

  Deputatul mai declară 47 563 de lei, însă nu precizează cum au fost obținuți, din înstrăinarea și/sau deținerea valorilor mobiliare și/sau a cotelor – părți în capitalul social al societății comerciale.

  Familia Grosu indică opt terenuri, dintre care șase sunt agricole și două intravilan. Un teren intravilan valorează, potrivit declarației, 130 680 de lei, iar valoarea celuilalt teren nu este indicată.

  Familia Grosu mai declară și două case de locuit, un apartament, un spațiu comercial și alte trei averi imobile.

  Declarația președintelui Partidului Acțiune și Solidaritate, candidat la funcția de deputat:
  

  Partidul Politic Șor este al șaselea concurent electoral înregistrat în cursa pentru alegerile parlamentare de CEC, cu 101 candidați.

  Primul pe listă este președintele formațiunii Ilan Șor.

  Președintele Partidului Politic Șor, Ilan Șor

  sursa: partidulsor.md

  Președintele Partidului Politic Șor declară că, în ultimii doi ani, a primit peste 68 500 de lei, de la Parlamentul R.Moldova. În 2019 a ridicat peste 65 de mii de lei, adică un salariu lunar de 5 423 de lei, iar în anul 2020 a primit 3 485 de lei.

  Tot în anul 2019, de la Parlament, Ilan Șor a obținut, potrivit declarației, o indemnizație de circa 10 mii de lei și o compensație de 7 841 de lei. În anul 2020, la fel de la Parlament a mai primit o indemnizație de 1 625 de lei.

  În anul 2019, Șor declară că a avut venit și de la Primăria municipiului Orhei și anume 71 769 de lei, adică un salariu lunar de 5 980 de lei.

  Președintele Partidului Politic ȘOR mai declară un teren intravilan, dar nu indică valoarea acestuia.

  Ilan Șor menționează în declarația sa că are trei apartamente, care valoarea totală de un milion 928 712, o casă de locuit de peste 4 milioane de lei și un garaj.

  Șor mai declară patru automobile. O mașină Bentley, potrivit declarației, costă peste 2 milioane 500 de lei, alt automobil, la fel Bentley – 25 de milioane 750 de mii de ruble rusești, adică peste 6 milioane de lei, o mașină Toyota – 400 de lei și un automobil GAZ – 5 mii de lei.

  Vineri, 21 mai, Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat primii șase concurenți electorali în cursa pentru alegerile parlamentare anticipate.

  Marți, 25 mai, membrii CEC au înregistrat oficial și Partidul Mișcarea Profesioniștilor „Speranţa – Надежда”, iar miercuri, 26 mai – Partidul Democrat.

  Pe 11 iulie 2021 în R. Moldova vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.

  Pe 28 aprilie curent, președinta R. Moldova, Maia Sandu a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului și a anunțat data alegerilor parlamentare anticipate, după ce Curtea Constituțională a decis tot miercuri, 28 aprilie, că instituirea stării de urgență de PSRM – Șor este neconstituțională.

  CITEȘTE ȘI:

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Ministerul de Interne ucrainean: „Studenții” străini erau transportați prin Ucraina, apoi ajungeau în Uniunea Europeană. Pentru o persoană se încasau până la 15 mii de dolari

  Forțele de ordine au deconspirat o rețea prin care străinii erau transportați în Ucraina sub pretextul studiilor, după care aceștia pătrundeau ilegal în țările UE. Transportarea unui „student” costa până la 15.
  Ministerul de Interne ucrainean: „Studenții” străini erau transportați prin Ucraina, apoi ajungeau în Uniunea Europeană. Pentru o persoană se încasau până la 15 mii de dolari

  Cetățenii R. Moldova care s-au vaccinat anti-COVID în România vor fi incluși în baza de date de la Chișinău

  Cetățenii R. Moldova care s-au imunizat împotriva COVID-19 în România vor fi introduși în sistemul național de imunizare. Un anunț în acest sens a fost făcut de către ministra Sănătății, Ala Nemerenco. În cadru…
  Cetățenii R. Moldova care s-au vaccinat anti-COVID în România vor fi incluși în baza de date de la Chișinău

  Comunicatul emis de Gazprom după discuțiile cu autoritățile R. Moldova

  Reprezentanții Gazprom au emis o notă prin care menționează că miercuri, 27 octombrie, la Sankt Petersburg au avut loc discuții între șeful Gazprom, Alexei Miller, și viceprim-ministrul, ministrul Infrastructur…
  Comunicatul emis de Gazprom după discuțiile cu autoritățile R. Moldova

  Europarlamentar, despre ajutorul de 60 mln de euro: „UE a fost întotdeauna alături de cetățenii R. Moldova, inclusiv în vremuri dificile”

  „Ajutorul oficial oferit R. Moldova de Uniunea Europeană confirmă două lucruri: în primul rând, că prietenul adevărat al R. Moldova este Uniunea Europeană. În al doilea rând, că președintele R. Moldova, Maia Sa…
  Europarlamentar, despre ajutorul de 60 mln de euro: „UE a fost întotdeauna alături de cetățenii R. Moldova, inclusiv în vremuri dificile”