Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Un judecător îi solicită…

DOC Un judecător îi solicită CSM-ului să ia act de informațiile privind remunerarea „inechitabilă” a funcționarilor din cadrul secretariatului Judecătoriei Chișinău și să efectueze un audit financiar în cadrul instanței, după ce ZdG a scris despre salariul de aproape 30 de mii de lei al șefei secretariatului

Un judecătorul din cadrul Judecătoriei Chișinău a adresat o cerere către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) prin care îi solicită instituției să ia act de informațiile privind remunerarea „inechitabilă” a unor funcționari din cadrul secretariatului instanței de judecată și să efectueze un audit privind gestionarea banilor de către responsabilii din cadrul Judecătoriei Chișinău.

Cererea magistratului vine după ce Ziarul de Gardă a scris despre faptul că șefa secretariatului din cadrul Judecătoriei Chișinău Ludmila Nichitin-Gavriliţă ridică un salariu lunar de aproape 30 de mii de lei, mult mai mult decât al unui judecător din prima instanță și chiar al unui magistrat care activează la Curtea de Apel.


Cererea în acest sens a fost formulată de către judecătorul Paniș Alexei, judecător al Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, la data de 21 mai curent și, potrivit documentului obținut de ZdG, cererea a fost recepționată de către CSM luni, 24 mai.

În cererea expediată, judecătorul solicită membrilor Consiliului Superior al Magistraturii să ia act de informațiile cu privire la „remunerarea inechitabilă” a unor persoane din cadrul secretariatului Judecătoriei Chișinău și să efectueze un audit cu privire la modul în care sunt gestionați banii de către instanța de judecată.

„Având în vedere rolul de organ de autoadministrare judecătoarească, care asugură organizarea și buna funcționare a sistemului judecătoresc, solicit Consiliului Superior al Magistraturii să ia act de informațiile plasate în spațiul public privind remunerarea inechitabilă a unor persoane din cadrul secretariatului Judecătoriei Chișinău, cu sume care depășesc într-o manieră sfidătoare veniturile personalului care nemijlocit asistă judecătorii în procesul de înfăptuire a justiției și să întreprindă măsurile de rigoare în vederea declanșării unei proceduri de audit a modului de gestionare a mijloacelor financiare, inclusiv cu posibilitatea antrenării Inspecției Financiare”, menționează magistratul în cererea adresată către CSM.

Tot aici, judecătorul menționează că „este necesar de a fi stabilit în mod imperativ motivele care au permis ca anumiți subiecții, făcând referire și la șefa secretariatului Judecătoriei Chișinău care ridică un salariu de aproape 30 de mii de lei, să beneficieze de acele privilegii de neconceput pentru simpli angajați ai secretariatului instanței de judecată”.

„Fluxul continuu de cadre este unul din motivele esențiale care afectează calitatea actului de justiție și este posibil ca acest fenomen să se datoreze faptului că nu toți funcționarii din cadrul Judecătoriei Chișinău au salarii mai mari decât salariul de judecător de nivelul Curții Supreme de Justiție.

Din aceste considerente, Consiliul Superior al Magistraturii nu poate ignora maniera absolut inechitabilă, discriminatorie și aparent lipsită de substrat legal a gestionării mijloacelor financiare ale Judecătoriei Chișinău”, mai declară judecătorul în cererea formulată.

Ziarul de Gardă a scris anterior că șefa secretariatului din cadrul Judecătoriei Chișinău Ludmila Nichitin-Gavriliţă ridică un salariu lunar de aproape 30 de mii de lei, mult mai mult decât al unui judecător din prima instanță și chiar al unui magistrat care activează la Curtea de Apel. Acesta spunea atunci că ar avea mai multe sarcini în cadrul secretariatului și că a depus declarația de avere conform legislației, iar organele abilitate pot să verifice datele indicate, dacă există temei în acest sens.

Ludmila Nichitin-Gavriliţă, care activează în calitate de șefă a secretariatului Judecătoriei Chișinău, a obținut în anul 2020 un salariu total de 349 984 de lei, adică puțin peste 29 de mii de lei lunar, conform declarației de avere și interese personale.

Întrebată de ZdG cum a ajuns să obțină salariul lunar de puțin peste 29 de mii de lei, șefa secretariatului Judecătoriei Chișinău ne-a comunicat că are mai multe sarcini și că a depus declarația de avere conform legislației, iar organele abilitate pot să verifice datele indicate, dacă există temei în acest sens.

„În calitate de funcționar public, mi-am îndeplinit obligațiile și am depus declarația în termen. Sunt organele abilitate, care ulterior vor verifica. Există legislație și organul abilitat care poate verifica. În cadrul secretariatului eu am mai multe sarcini”, ne-a comunicat Ludmila Nichitin-Gavriliţă.

Conform Legii nr. 270 cu privire la sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, salariul de bază se calculează prin înmulțirea valorii de referință stabilite cu coeficientul de salarizare corespunzător clasei de salarizare pentru funcția respectivă, determinată de lege, cu rotunjire până la 10 lei în favoarea salariatului. Pentru anul 2020 la calcularea salariilor judecătorilor și procurorilor a fost folosită valoarea de referință de 2.500 de lei, în timp ce pentru judecătorii din cadrul Curţii Constituţionale, al Consiliului Superior al Magistraturii şi al Curţii Supreme de Justiţie această valoare a fost de 2.600 de lei.

Dacă un judecător cu vechimea în muncă de până la 6 ani are indicatorul de  8,26. În rezultatul acestui calcul, cuantumul lunar al salariului brut al acestui judecător este de 20.650 de lei. După ce sunt scoase toate impozitele, judecătorul ridică un salariu net puțin mai mare de 16 mii de lei, conform stopfals.md.

În urma reformei salariale, salariul net al unui judecător de la Curtea de Apel cu cea mai mică experienţă (de până la 15 ani) atinge 19.621 de lei.

Însă un judecător de la CSJ cu cea mai mică experiență (peste 16 ani) are salariul net de 25.087 de lei.