Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE/ Ședința CSM. Cererea repetată…

LIVE Ședința CSM. Cererea repetată a fostului procuror Sergiu Zmeu să devină judecător a fost respinsă

O nouă ședință a Consiliului Superior al Magistraturii. Pe ordinea de zi sunt mai multe demersuri privind numirea unor judecători în funcție și alte chestiuni organizatorice.

UPDATE 10.20: Se propune acordarea unor grade de calificare pentru 5 judecători de la Judecătoria Centru. Pentru că au parvenit unele informații suplimentare despre 4 magistrați, membrii Consilului a decis amânarea examinării demersului lor. În același timp, CSM a votat pentru acordarea gradului V de calificare pentru judecătorul Vitalie Guțan.

UPDATE 10.08: Cererea procurorului Sergiu Petrușca de a fi propus repetat la funcția de judecător după ce a fost respins de președinte a fost amânată pe săptămâna viitoare. Petrușca a cerut să fie amânată pentru că ar fi implicat în niște proceduri procesuale în care este implicat. Este a doua oară când procurorul cere amânarea examinării cererii. În aceste condiții, CSM a decis să amâne pe săptămâna viitoare, însă indiferent de situație, îl informează pe procuror că indiferent de context, cererea sa va fi examinată.

Membrii CSM au acceptat numirea judecătarei Natalia Foma la Bălți, iar în aceste clipe studiază în ședință închisă cazul fostului procuror Sergiu Zmeu propus la funcția de judecător, dar respins de președintele Republicii Moldova din cauza unor probleme de reputație.

CSM trebuie să ia o decizie dacă îl va propune repetat, la cererea lui Sergiu Zmeu, însă la propunerea membrilor s-a decis examinarea în ședință închisă. Asta pentru că în raport se conțin date cu caracter personal și alte informații privind copiii minori ai acestuia. Sergiu Zmeu este un fost procuror fiind cunoscut opiniei publice ca fostul soț al interpretei Adriana Ochișanu de care a diforțat 2 ani în urmă și cu care au împreună o fiică minoră.

CSM a decis cu 7 voturi pro și 4 împotrivă a respins cererea repetată a lui Sergiu Zmeu de a deveni judecător și poate fi atacată la Curtea de Apel în termen de 30 de zile.