Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Rugăciuni în fața urnelor, perdele…

Rugăciuni în fața urnelor, perdele la camere și flayere pentru alegători

Cum este ales președintele Rusiei

Bazat pe materialele din Novaya Gazeta și Kavkazsky uzel:

Pentru candidatul Vladimir Putin la funcția de președinte, au votat 76,66% dintre cei care au venit la vot, – a declarat astăzi dimineață șeful CEC al Rusiei, Ella Pamfilova, pe baza calculului a 99,84% din buletinele de vot.
Pamfilova a precizat că participarea la vot a fost ridicată – 67,47%, iar acest lucru se datorează unei campanii largi de informare, iar alegerile au fost „cât se poate de deschise”.

Tehnologiile din Daghestan

Cu toate acestea, rezultatele au fost anulate în șapte locații din trei regiuni ale federației. În acest sens, președintele CEC a menționat că Daghestan, a apărut în repetate rânduri în presă în contextul încălcărilor.

De exemplu, ediția online a „Nodului Caucazian” a raportat incidentul din Makhachkala – observatorii au fost forțați să se retragă de pe teritoriul secției de votare și au fost forțați să ștergă videoclipurile de pe telefoane.

În mass-media au apărut cadre, care au fost filmate la un alt loc din Daghestan: camera de supraveghere a înregistrat când au fost aruncate buletinele de vot în urnele de vot.

Știrile din Daghestan nu s-au referit întotdeauna la încălcări, uneori ele povesteau despre o prezență ridicată – spre seara mai mult de 72% dintre alegători și-au exprimat votul. Unii cred că clerul local ar putea juca un rol important.

În ziua alegerilor, Mufti din Daghestan, Ahmad Abdulayev, s-a rugat lângă urnă și înainte de alegeri le-a vorbit credincioșilor pe tema activității politice, ceea ce, potrivit cercetătorului Centrului de Studii Etnopolitice al Institutului de Etnologie și Antropologie RAS, Ahmet Yarlykapov, a contribuit cu siguranță la creșterea participării. „Înainte de alegeri, influența clerului a fost folosită la capacitate maximă”, a declarat Yarlykapov pentru „Nodul caucazian”.

Emisii și presiuni asupra observatorilor și alegătorilor

Camerele de supraveghere au fost de folos, de asemenea, în orașul Lyubertsy din apropiere de Moscova – aici ele au înregistrat cum un angajat al comisiei electorale înmânat un pachet de buletine de vot pe sub masă, iar celălalt le-a aruncat într-o urnă. Ulterior, toate buletinele de vot din această urnă au fost anulate „, a declarat Novaya Gazeta.

În general, observatorii din dimineața zilei de ieri au remarcat încercările de a „neutraliza” camerele de supraveghere în multe zone. În acest mod scrie Novaya Gazeta cu referire la proiectul „Harta încălcărilor în alegeri”, „camerele sunt instalate astfel încât buletinele de vot să nu cadă în câmpul vizual. De exemplu, în Kamchatka camera a fost acoperită cu o perdea, în Nalchik și Volgograd jumătate din vizorul camerei este, de asemenea, închisă de perdele. Cele mai inventive dintre toate erau în Gelendzhik: aparatele de fotografiat arată baloane albe „.

Analiștii politici cu care Novaya Gazeta a discutat despre alegerile prezidențiale, au subliniat câteva puncte. Grigory Melkonyants, copreședintele mișcării „Golos” a văzut semnalele votării forțate.

„În special, oamenii au venit la secțiile de votare în grupuri organizate. Acest lucru confirmă indirect faptul că mulți au votat sub presiune. ”

Schema de constrângere la vot a fost dezvăluită de corespondentul „Nodului Caucazian” în Sochi: conform unei publicații online, la una dintre secțiile de votare alegătoriilor le-au fost înmânate niște flayere, care ar fi trebuit să fie o indicație că persoana respectivă a fost la votare. „Flayer-ul trebuia să fie adus la locul de muncă pentru a confirma că ați fost cu adevărat la votare”, a declarat unul dintre alegători pentru corespondentul „Nodului Caucazian – „dacă nu îl aduci, rămâi fără premie”.