Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Roskomnadzor a cerut de la…

Roskomnadzor a cerut de la Telegram să dezvăluie cheile de corespondență a utilizatorilor în termen de 15 zile

Roskomnadzor a înștiințat Telegrama despre „necesitatea de a îndeplini cerințele legii privind furnizarea de informații” Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, a informează RIA Novosti.

„Roskomnadzor a trimis o notificare către Telegram Messenger Limited privind necesitatea îndeplinirii atribuțiilor organizatorului de difuzare a informațiilor”, se notează în mesaj.

Instituția a declarat că Telegram are la dispoziție 15 zile pentru a furniza serviciilor speciale informațiile necesare pentru a decoda mesajele utilizatorilor. La expirarea termenului, Roskomnadzor poate să se adreseze instanței judecătorești pentru a blocha mesagerul.

„Acum totul merge spre faptul că Telegram va fi blocat pe teritoriul Rusiei. Fondatorul mesagerului Pavel Durov, în orice caz, nu va merge la compromis și nu va da cheile pentru decriptare. Singura opțiune pentru utilizatorii este să deconecteze serviciile VPN sau proxy „, a declarat Alexander Litreyev, expert în securitatea informatică.

El a precizat că blocările Roskomnadzor-ului nu funcționează atât de bine, prin urmare, este posibil ca unii utilizatori de telegrame să nu fie blocați. În cazul celor care vor fi blocați, aplicația va afișa în mod constant conectarea. Litreiev vede un alt scenariu posibil pentru dezvoltarea situației: Yandex și Google pot șterge pur și simplu aplicația din magazinele lor.
Anterior, Curtea Supremă a respins cererea Telegram-ului împotriva FSB-ului privind anularea ordinului agenției de a dezvălui cheile de la corespondența utilizatorilor. Avocații messenger-ului au insistat că această cerință a încălcat secretul corespondenței. Cu toate acestea, FSB-ul a declarat că informațiile pentru decodarea mesajelor cetățenilor în mesageria instantanee nu constituie un secret de corespondență protejat legal.

Reamintim că în luna octombrie, instanța a amendat messenger-ul cu 800 de mii de ruble pentru refuzul de a transmite serviciilor speciale datele necesare pentru a decoda corespondența utilizatorilor (Partea 2 a articolului 13.31 din Codul cu privire la contravențiile administrative).

Mai târziu, Tribunalul Meshchansky din Moscova a refuzat să anuleze amenda impusă messenger-ului Telegram pentru refuzul de a furniza FSB-ului informații pentru decodarea mesajelor. Fondatorul messenger-ului, Pavel Durov, a acuzat FSB-ul că a încălcat Constituția.

Sursa: Novaya Gazeta