Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Replici între Irsael și ONU,…

Replici între Irsael și ONU, după ce secretarul general al Națiunilor Unite a declarat că „atacurile Hamas nu au avut loc în vid”. Israelul cere demisia acestuia

Secretarul general al Națiunilor Unite (ONU), António Guterres, a declarat marți, 24 octombrie, că condamnă fără echivoc atacurile mortale ale Hamas în Israel, dar că este important să recunoaștem că ele „nu s-au întâmplat în vid”. Ambasadorul israelian, Gilad Erdan, l-a acuzat că „justifică terorismul” și i-a cerut demisia imediată, relatează BBC.

Adresându-se marți la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU la New York, Guterres a spus că situația din Orientul Mijlociu devine din ce în ce mai îngrozitoare și a îndemnat toate părțile să respecte și să protejeze civilii.

„Am condamnat fără echivoc actele de teroare înfiorătoare și fără precedent din 7 octombrie ale Hamas în Israel. Nimic nu poate justifica uciderea, rănirea și răpirea deliberată a civililor – sau lansarea de rachete împotriva țintelor civile”, a declarat acesta.

Totuși, António Guterres a spus apoi consiliului că este „important să recunoaștem că atacurile Hamas nu au avut loc în vid”, adăugând că „poporul palestinian a fost supus unei ocupații sufocante de 56 de ani”. El a descris modul în care palestinienii „și-au văzut pământul în mod constant devorat de așezări și afectat de violență; economia lor înăbușită; oamenii lor strămuțiți și casele lor demolate”.

„Dar nemulțumirile poporului palestinian nu pot justifica atacurile îngrozitoare ale Hamas. Și aceste atacuri îngrozitoare nu pot justifica pedeapsa colectivă a poporului palestinian”, a explicat António Guterres.

Ulterior, Ambasadorul israelian, Gilad Erdan, l-a acuzat că „justifică terorismul” și a cerut demisia acestuia.

Astăzi, 25 octombrie, António Guterres a declarat că declarațiile sale au fost „denaturate”.

„Sunt șocat de denaturarea unora dintre declarațiile mele de ieri în Consiliul de Securitate, ca și cum aș fi justificat actele de teroare ale Hamas. […] Cred că a fost necesar să se clarifice lucrurile, mai ales din respect pentru victime și familiile acestora”, a spus secretarul general.

Gruparea militantă palestiniană Hamas a lansat sâmbătă, 7 octombrie, un atac fără precedent împotriva Israelului. Atunci, aproximativ 1 500 de soldați ai grupării s-au infiltrat în sudul Israelului din Gaza. Au urmat imediat lovituri aeriene efectuate de israelieni asupra unor ținte din Fâșia Gaza, controlată de Hamas.