Principală  —  Ştiri   —   Replica lui Dodon: A-l declara…

Replica lui Dodon: A-l declara pe prim-viceministrul Rusiei persona non-grata la noi e un act de mare stupiditate politică

Guvernul l-a declarat astăzi pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin persoană indezirabilă pe teritoriul R. Moldova,  cu aplicarea unor măsuri restrictive sub formă de interdicție de intrare și tranzitare a teritoriului R. Moldova.

În replică, Igor Dodon a spus că  „a-l declara pe prim-viceministrul Rusiei persona non-grata la noi e un act de mare stupiditate politică. Și e un mare deserviciu pentru Moldova și pentru moldoveni.Nu știu dacă guvernanții fac asta pe cont propriu sau, mai degrabă, sunt conduși ca niște marionete de peste Ocean. Cert este că azi ei au implicat Moldova într-un conflict diplomatic și geopolitic fără precedent în ultimul sfert de veac”.

Astăzi, Guvernul a adoptat  decizia de a-l declara persoană indezirabilă pe Rogozin pe teritoriul R. Moldova, după ce acesta a făcut declarații ofensatoare la adresa R. Moldova la un post de televiziune rusesc.

”Cu o jumătate de an în urmă, a venit la noi o delegație guvernamentală din Moldova. Cum să vă spun, un fel de țigăneală, vă spun deschis. Și au cerșit pentru ei tot felul de fleacuri: și despre tranzitul mijloacelor de transport, în ceea ce ține de livrarea merelor și vinurilor, în problema migrației. Au încercat să obțină acordul nostru. Și, evident că noi, ca oameni nobili, nu vrem ca acest lucru să afecteze interesele oamenilor simpli din Moldova. Le-am mers în întâmpinare. Iar când a venit timpul să fie rezolvate unele probleme principiale cu Guvernul Moldovei, s-au ascuns prin găuri, ca șoarecii”, a spus Rogozin.

Astăzi, Guvernul a adoptat  decizia de a-l declara persoană indezirabilă pe Dmitri Rogozin pe teritoriul R. Moldova. “Aceste evoluții nu sunt decât o ingerință crasă în treburile interne ale statului nostru. Astfel de declarații nu corespund nici caracterului relațiilor bilaterale pe care R. Moldova și Federația Rusă vor să le construiască pe bază de respect reciproc. Având în vedere faptul că declarațiile făcute vicepremierului rus afectează în mod serios imaginea și autoritatea țării noastre, atât pe plan intern, cât și pe plan extern,  propun de a-l declara pe Dmitri  Rogozin persoană indezirabilă pe teritoriul  teritoriul R. Moldova, cu aplicarea unor măsuri restrictive sub formă de interdicție de intrare și tranzitare a teritoriului R. Moldova“, a spus ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur la ședința Guvernului.