Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Raisa Vieru: „Trebuia el să…

Raisa Vieru: „Trebuia el să fie în viață și eu să mă duc”

Miercuri, 20 mai, în incinta Bibliotecii Naționale pentru copii „Ion Creangă” în filiala din „Teatrul Licurici”, începând cu ora 11:00 a avut loc deschiderea ediției a VII-a a Festivalului Internațional de poezie „Grigore Vieru”.

La eveniment au fost prezenți elevi de la diverse școli și licee din Chișinău care s-au întâlnit cu scriitori invitați la Festival, participanți la prezentarea volumelor „Albinuţa” (ediţia a XV- a), „Mama” şi „Ceasul” apărute la editura „Cartier”.

Sesiunea de comunicări dedicate creaţiei poetului Grigore Vieru a fost prezentată de către Claudia Balaban – directorul general al Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” .

Evenimentul a început printr-o cuvântare susținută de către Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român de la Chișinău care a purtat un dialog cu elevii din sală, a facut o interacțiune de tip joc prin intermediul poeziei, acesta recitând câteva rânduri, apoi lasându-i pe ei să continue.

Cursul fluid al dialogului a avut drept scop și de a trezi motivația pentru ei ca să poată să investigheze de sine stătăror poezii și texte. „Cu siguranță fiecare dintre voi o va face în mod diferit, asta dă dovadă că aveți sensibilități diferite, însa o să găsiți și elemente care vor fi neapărat comune. Poeziile, în aparență, sunt simple, dar cât de plastic și frumos sunt spuse” a menționat acesta, care nu a evitat să vorbească frumos despre Grigore Vieru.

Elevii de la Liceul Teoretic „Principesa Natalia Dadiani”au demonstrat printr-un „dans poetic” cât de tare iubesc „Albinuța” lui Grigore Vieru.

Nicolae Dabija, bunul prieten al poetului trecut în lumea celor drepți, a vorbit despre anumite momente din viața sa care au tangență directă cu Grigore Vieru,. Acesta a povestit situații amuzante, care au distrat publicul, dar a venit și cu un mesaj spus într-un tempou al vocii plin de recunoștință. „Dragi copii, mă bucur când aud recitând din versurile lui Grigore Vieru. Prieteni, când treceți pe lângă bustul lui Grigore Vieru, depuneți o floare… Faptul că astăzi vorbim o bună limbă română se datorează marelui poet”, a îndemnat Dabija.

De asemenea, în sala bibliotecii a fost audiat și un recital muzical-poetic, interpretat de laureații Concursului declamatorilor „Şi sufletul e poezie…” şi Concursului interpreţilor de cântece pe versurile lui Grigore Vieru. Printre aceștia se numără Ion Boldișor, Ana și Valentina Grati , Valeriu Borș. În sală bibliotecii a fost prezentă și strănepoata marelui Ion Creangă – Claudia Caia care a interpretat deosebit un cântec.

Oaspetele de peste hotare, Copie Cuciucu prezent și el în cadrul discuțiilor, este persoana care i-a tradus creațiile lui Grigore Vieru în limba albaneză. „Mă simt foarte mândru că Dumnezeu mi-a dat ocazia să vin din ce în ce mai des în această țară. Să știți că Romania este atât de apreciată în Albania încât nu puteți să vă închipuiți. Aveți o istorie și o cultură atât de variată și atâtea bogății spirituale și materiale…”. Copie Cuciucu a specificat că cea mai mare bogăție a acestui popor este mintea, intelectul și talentul.

Orice întâlnire cu Raisa Vieru este o întâlnire cu umbra lui Grigore Vieru. Soţia acestuia a fost muza, piedestalul, colaboratorul şi omul care a impulsionat creaţia poetului. Evenimentul organizat în incinta bibliotecii a mișcat-o emoțional. Aceasta a mulțumit tuturor organizatorilor și celor prezenți, care-i cinstesc memoria soțului său. L-a iubit nespus…, sesizam după exprimarea sa. „Trebuia el să fie în viață și eu să ma duc”, a vociferat Raisa Vieru.

În cadrul festivalului, Institutul Cultural Român din Chişinău va acorda Marele Premiu „Grigore Vieru”, Premiul pentru Poezie şi Premiul pentru Traducere.

Festivalul este organizat, în colaboare dintre mai multe instituții din R. Moldova și România. Acesta va continua cu o serie de activități până pe data de 23 mai 2015 la Chişinău şi Iaşi.

Bîrdan Elena