Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   R. Moldova va semna un…

R. Moldova va semna un acord de comerț liber cu Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei și Confederația Elvețiană

R. Moldova va semna un acord de comerț liber cu Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei și Confederația Elvețiană (EFTA). Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat, în ședința de miercuri, 14 iunie, avizul consultativ privind semnarea acordului, notează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului R. Moldova.

Documentul are scopul de a consolida cooperarea economică între state și de a extinde schimburile comerciale. Totodată, companiile din țările EFTA vor fi încurajate să investească în R. Moldova. Astfel, va exista oportunitatea creării noilor locuri de muncă în țara noastră”, se arată în nota informativă.

Astfel, vor fi eliminate sau reduse taxele vamale pentru exportul unor produse agricole moldovenești. De asemenea, odată cu intrarea în vigoare a Acordului, atât statele EFTA, cât și țara noastră vor elimina toate taxele vamale la importurile de produse industriale.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2022, valoarea importurilor și a exporturilor dintre R. Moldova și statele EFTA a fost de 122,84 milioane de dolari, ceea ce reprezintă 0,9% din totalul schimburilor comerciale realizate de țara noastră anul trecut.

Până în prezent, EFTA a semnat 29 de acorduri de comerț liber cu țări din afara Uniunii Europene.