Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   R. Moldova va primi 120…

R. Moldova va primi 120 de milioane de euro pentru reformarea sectorului energetic

Republica Moldova va primi un împrumut în valoare de 120 mln de euro din partea Agenției Franceze de Dezvoltare (AFD) pentru implementarea proiectelor de reformă în sectorul energetic. Prima tranșă de 40 de mln de euro din acest împrumut va fi debursată până la sfârșitul acestui an. Memorandumul de înțelegere în acest sens a fost semnat astăzi la Chișinău, transmite MOLDPRES.

Pe lângă împrumutul de 120 de mln de euro, țara noastră va beneficia și de un program de asistență tehnică finanțat printr-o donație de cinci milioane de euro, acordată prin intermediul Platformei de Investiții pentru Vecinătate a Comisiei Europene.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat după semnarea Memorandumului că acesta vizează accelerarea proceselor de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană pe dimensiunea energetică. Finanțarea obținută va fi utilizată pentru implementarea, în următorii cinci ani, a mai multor proiecte în diferite sectoare care vizează energia. Acestea vor fi axate pe mai multe priorități, inclusiv decarbonizarea accelerată prin eficientizarea energetică a clădirilor, trecerea la transportul public electric și o mai bună integrare a energiilor regenerabile în rețea.

Ambasadorul Franței în Republica Moldova, Graham Paul, a declarat că sectorul energetic este unul foarte important pentru Republica Moldova. Potrivit diplomatului, în ultima perioadă, s-au făcut progrese semnificative, însă rămân încă multe acțiuni de implementat pentru a ameliora reziliența și securitatea energetică și pentru a o adapta la normele si standardele europene.