Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   R. Moldova condamnă, alături de…

R. Moldova condamnă, alături de alte 47 de state, livrările Coreei de Nord de rachete balistice către Federația Rusă

Sursa foto: Facebook/MAEIE

Patruzeci și șapte de miniștri de Externe, printre care și Nicu Popescu, șeful diplomației R. Moldova, condamnă livrările Coreei de Nord de rachete balistice către Federația Rusă, precum și utilizarea de către ruși a acestor rachete împotriva Ucrainei la 30 decembrie 2023 și 2 ianuarie 2024. O declarație în acest sens a fost publicată de către Ministerul de Externe al Ucrainei.

Potrivit documentului, transferul acestor arme „sporește suferința poporului ucrainean, sprijină războiul de agresiune al Rusiei și subminează regimul global de neproliferare”, iar utilizarea de către Rusia a rachetelor balistice în Ucraina oferă „cunoștințe tehnice și militare valoroase” pentru Republica Populară Democrată Coreeană.

„Suntem profund îngrijorați de implicațiile în securitate pe care această cooperare le are în Europa, în Peninsula Coreeană, în regiunea Indo-Pacific și în întreaga lume”, se arată în declarație.

Totodată, documentul accentuează faptul că livrările de rachete balistice, împreună cu orice alte arme și materiale conexe, de la Coreea de Nord către Rusia, încalcă în mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (CSONU) pe care Rusia însăși le-a susținut.

„Monitorizăm îndeaproape ceea ce Rusia oferă Republicii Populare Democratice Coreene în schimbul acestor exporturi de arme. Solicităm Republicii Populare Democratice Coreene și Rusiei să respecte rezoluțiile relevante ale CSONU și să înceteze imediat toate activitățile care le încalcă”, se punctează în document.

Declarația a fost semnată de miniștrii de Externe ai 47 de țări, printre care Germania, Franța, Austria, Belgia, Argentina, Canada și România, dar și de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, și Secretarul de Stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken.