Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Poziția României cu privire la…

Poziția României cu privire la recentele modificări legislative adoptate de Parlamentul R. Moldova

România și-a exprimat joi, 17 decembrie, poziția cu privire la recentele modificări legislative adoptate de Parlamentul R. Moldova. Ministerul Afacerilor Externe român constată că, în pofida semnalelor primite din partea partenerilor internaționali ai R. Moldova, inclusiv România, coaliția parlamentară formată din PSRM și Platforma ,,Pentru Moldova”, care include Partidul Șor, continuă să adopte legi cu efecte negative pentru dezvoltarea R. Moldova, stabilitatea financiară și credibilitatea sa internațională.

„În calitate de principal partener al R. Moldova, România reiterează îngrijorarea cu privire la deciziile nedemocratice și netransparente adoptate la 16 decembrie 2020 de această coaliție parlamentară, fără respectarea normelor parlamentare în vigoare, fără o consultare publică adecvată, fără a ține cont de principiile statului de drept„, se arată în mesaj.

În comunicat se arată că România a luat notă de faptul ca există contestări puternice ale societății civile din R.Moldova în raport cu aceste legi, fiind pusă în discuție constituționalitatea lor.

„Această situație, cumulată cu lipsa de transparență și ignorarea avizelor din partea instituțiilor specializate, indică faptul că procesul legislativ menționat nu este de natură să servească intereselor legitime ale cetățenilor”, susțin autoritățile din România.

România consideră că R. Moldova are nevoie de relații de cooperare corecte și eficiente cu instituțiile financiare internaționale, cu UE și cu statele vecine, bazate pe respect reciproc și predictibilitate, pentru ca astfel să poată asigura prosperitatea tuturor cetățenilor săi.

Totodată, autoritățile române susțin că adoptarea de o asemenea manieră a unor legi precum cea privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova, legea bugetului de stat, modificarea și completarea Codului serviciilor media audiovizuale sau abrogarea legii miliardului” nu contribuie la acest deziderat.