Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ziua Unirii Principatelor Române. 161…

Ziua Unirii Principatelor Române. 161 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească

La 24 ianuarie este sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române. În acest an se împlinesc 161 de ani de la unirea Moldovei cu Ţara Românească sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut la Iași un discurs în faţa celor circa 8.000 de oameni veniţi să participe la manifestările organizate în Piaţa Unirii din Iaşi.

„Pentru noi, românii, nimic nu s-a câștigat ușor și simplu în trecutul nostru. Așa a fost și la 1859, când situația politică a Principatelor Române era extrem de complicată. Tensiunile, disensiunile politice și sociale, obstacolele interne și externe nu lipseau nici atunci, însă, în ciuda tuturor provocărilor, solidaritatea și dorința românilor de a se uni au reprezentat o forță incredibilă. Nevoia românilor de a fi împreună, transformată, mai apoi, într-un ideal național, a făcut posibilă Prima Unire, piatra de temelie a României moderne și europene de astăzi”, a declarat Iohannis.

Orban: „Nu trebuie să îi uităm niciodată pe frații noștri din R. Moldova

Premierul român, Ludovic Orban, şi-a abandonat discursul pregătit şi s-a lansat într-o serie de promisiuni unde a subliniat că Moldova a fost nedreptăţită în ultimii 25 de ani şi că investiţiile aici nu au fost niciodată suficiente. Principala promisiune a vizat Autostrada Unirii, despre care a spus că va fi finanțată prin exercițiul financiar multianual 2021-2027 al UE.

Acesta a accentuat că dezvoltarea regiunii de Nord- Est a României este la fel de importantă ca şi dezvoltarea Republicii Moldova.

El a afirmat că România are o responsabilitate faţă de R. Moldova şi că drumul acestei ţări către Europa trece în mod obligatoriu prin România.

„Dezvoltarea Moldovei este importantă pentru fiecare dintre dumneavoastră, dar este la fel de importantă şi pentru fraţii noştri de peste Prut, pentru că dezvoltarea trebuie să traverseze Carpaţii, dar trebuie să traverseze şi Prutul. Nu trebuie să îi uităm niciodată pe fraţii noştri, nu trebuie să uităm niciodată că avem o responsabilitate faţă de ei şi noi suntem la fel de responsabili ca şi liderii politici responsabili de acolo şi cetăţenii pentru a asigura drumul Basarabiei spre Europa care, în mod obligatoriu, trece prin România”, a afirmat Orban.

La Chișinău reprezentanți ai Asociației „UNIREA-ODIP” și ai Mișcării Politice „UNIREA” ai au depus flori la bustul lui Al. I. Cuza.

Totodată, la manifestațiile de la Iași participă Valeriu Munteanu, președinte al USB, Valeriu Saharneanu și Oleg Bodrug vicepreședinți PPR.

https://www.facebook.com/liberalparty.md/videos/2588330828066047/

La 24 ianuarie este sărbătorită în întreaga ţară Ziua Unirii Principatelor Române. În acest an, se împlinesc 161 de ani de la unirea Moldovei cu Ţara Românească sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866), fiind considerat primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român. La 1 decembrie 1918, ţelul comun de unire a românilor într-un singur stat a fost atins, prin Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.

Senatul României a adoptat la 2 iunie 2014, proiectul de lege pentru declararea zilei de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române, zi de sărbătoare naţională.