Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Un funcționar public a fost…

Un funcționar public a fost angajat fără a avea studii superioare

„Șeful Inspecției Ecologice Cimișlia, Dumitru Răcilă, a fost angajat în funcție fără a avea studii superioare, chiar dacă legea prevede în mod imperativ această obligație. Să apreciem însă perseverența dumnealui — după 11 ani de studii, a reușit, în sfârșit, în 2015 să-și ia diploma de licențiat în drept la Academia de Studii Economice din Moldova”, scrie Valeriu Munteanu, ministrul Mediului, pe o rețea de socializare.

12717674_949871528426461_5399277699777192016_nÎntr-un document expediat ministrului Mediului din partea Inspectoratului Ecologic de Stat se menționează că a fost verificată activitatea Inspecției și au fost depistate mai multe încălcări, din care motiv există o bănuială rezonabilă că Dumitru Răcilă a comis mai multe abateri disciplinare.

O primă ilegalitate ține de studiile acestuia. Legea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public nr. 158 din 4 iulie 2008 prevede că, pentru ocuparea funcțiilor publice în autoritățile publice, sunt necesare studii superioare absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă. În cazul dat, Dumitru Răcilă a fost numit în funcție publică, fără a dispune de studii superioare.

Cât ține de abuzul de alcool, prin care ar putea fi prejudiciată grav imaginea și prestigiul autorității publice, Inspectoratul Ecologic de Stat susține că nu dispune de probe care ar confirma acest lucru.