Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Un deputat socialist anunță că…

Un deputat socialist anunță că urmează să renunțe la mandat: „Slavă domnului, au rămas câteva zile și scap de Parlamentul nostru”

Sursa: socialistii.md

Deputatul și vicepreședintele comisiei parlamentare juridice, numiri şi imunităţi, Adrian Lebedinschi, urmează să renunțe la fotoliul din Parlament, pentru mandatul de membru în Consiliul municipal Chișinău. Conform lui Lebedinschi, și fostul președinte Igor Dodon ar urma să facă parte din fracțiunea Partidului Socialiștilor (PSRM) din Consiliu.

„Sunt în Parlament de 8 ani și slavă domnului, au rămas câteva zile și scap de Parlamentul nostru. Mă duc în Consiliul muncipal să văd care e situația acolo. Am candidat ca să rămân acolo, să lucrez pentru Chișinău”, a declarat deputatul Adrian Lebedinschi, în cadrul unei emisiuni de la TV8.

Și partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) are doi parlamentari pe lista de consilier municipali, Lilian Carp – candidatul PAS la funcția de primar al capitalei, care a luat 28,2% din voturi, și Adrian Belîi. Deputatul Vitalie Jacot a menționat că cei doi nu au hotărât încă dacă vor renunța sau nu la mandatele de deputat.

În urma alegerilor locale generale din 5 noiembrie, partidul Mișcarea Alternativă Națională (MAN) și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) au obținut câte 20 de mandate.

Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) s-ar putea alege cu 6 mandate de consilieri municipali, iar Partidul Comuniștilor din R. Moldova (PCRM) – cu două mandate.

Din octombrie 2015 Lebedinschi a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XX-a (2014-2018), în cadrul fracțiunii PSRM. În 2019, Adrian Lebedinschi a fost ales deputat pe listele PSRM. Atunci, acesta a ocupat funcția de președinte a Comisiei „Cultură, educație, cercetare, tineret, sport si mass-media”.

Începând cu anul 2009 Lebedinschi a activat ca avocat, iar anterior a fost anchetator și comisar adjunct la mai multe comisariate de poliție din Chișinău.

În 2020, ZdG a scris că Veronica Lebedinschi, soția lui Adrian Lebedinschi, a fost numită în funcția de director al Centrului Republican Experimental Protezare, Ortopedie și Reabilitare.

Familia Lebedinschi este cunoscută drept una influentă în cercurile puterii de la Chișinău. Fratele lui Adrian Lebedinschi, Maxim Lebedinschi este ex-secretar al Comisiei Electorale Centrale (CEC), fiind de-a lungul anilor unul din consilierii lui Igor Dodon.

Al treilea frate, Cornel Lebedinschi a fost promovat în 2020 în funcția de secretar de stat la Ministerul de Interne.

În aprilie 2021, secretarul de stat al Ministerului de Interne Cornel Lebedinschi, fratele deputatului socialist Adrian Lebedinschi, a fost propus de PSRM la funcția de director al Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP), pe o perioadă de cinci ani. Detalii aici.