Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Republica Moldova — jocuri…

[sondaj] Republica Moldova — jocuri de-a justiția

„Incredibil. Lucruri ciudate continuă să se întâmple în justiţia moldovenească” – titra cu majuscule, acum două zile, Deutsche Welle. După ce, în ianuarie, ex-ministrul de Interne, Gh. Papuc, părăsea nestingherit sala de judecată a Curţii de Apel Chişinău (în timp ce instanţa pronunţa sentinţa de condamnare la 4 ani de închisoare cu executare) şi nu a mai fost găsit până astăzi, luni, 30 martie, scenariul s-a repetat. De data asta cu Ion Perju, poliţistul condamnat la 10 ani de închisoare, pentru omorul lui Valeriu Boboc.

Criminali la libertate. Unde sunt Papuc şi Perju?

Arcadie-SuceveanuArcadie Suceveanu, Uniunea Scriitorilor, preşedinte

Eu nu ştiu dacă trebuie să ne mai mire ceva din câte se fac în R. Moldova. Şi nu doar în justiţie, dar absolut în toate domeniile. E strigător la cer. Ce înseamnă să fii adus în sala de judecată într-un dosar greu, ca unul de neglijenţă în serviciu sau acuzaţii de omor, şi să părăseşti sala nestingherit în momentul în care eşti sau trebuie să fii condamnat. Ce justiţie e asta, care nu-i capabilă să-şi asigure executarea propriilor decizii? Nu am mai auzit să se întâmple aşa ceva nicăieri în lume. Gândul, volens nolens, duce la complicitate. Asta e. Unde sunt Papuc şi Perju? În Transnistria, ori în Rusia, oricum sunt la adăpost. Dacă în locul lor ar fi puşi la dubă cei care i-au eliberat, situaţia, probabil, ar fi alta.

496-isai-carmuIsai Cârmu, artist plastic

Eu cred că procesele cu Papuc, Perju şi ale altora ca ei sunt nişte spectacole de prost gust. Nimeni nu are de gând să-i bage la puşcărie. Sunt jocuri. Băieţii ăştia de la guvernare, care fură cu miliardele, s-au gândit să sustragă atenţia publică de la hoţiile lor şi i-au trecut în faţă pe alde Papuc şi Perju, ca să uite lumea de escrocheriile lor. L-am ascultat zilele trecute pe Tapiola, bun mesaj, direct, le-a spus-o pe şleau că şi-au bătut joc de Moldova în 2014. Şi dacă va fi aşa, UE se va gândi să mai investească sau nu în Moldova. Se vede că i-a ajuns cuţitul la os şi pe ei. Bani s-au dat, nu şagă, dar unde-s? Despre Papuc şi Perju ce să vă mai spun? Dacă Moldova-i guvernată de coţcari şi hoţi, de ce să ne mirăm că alde Papuc se plimbă la libertate?

Natalia-MolosagNatalia Moloşag, avocată

Unde sunt alde Papuc şi Perju contează, probabil, mai puţin, mult mai mult contează ce se face în justiţie. Cazurile Papuc şi Perju nu sunt o premieră. Au mai existat şi alte situaţii similare. De ce se întâmplă asta? Pentru că legislaţia procesual-penală din R. Moldova are, de ani de zile, două prevederi care se bat cap în cap şi care lasă judecătorilor posibilitatea să aleagă varianta care le convine mai mult. E grav, pentru că e vorba de o aplicare selectivă a legii. La Bălţi, acum două zile, o şefă de grădiniţă, condamnată pentru escrocherii la 6 ani de închisoare, a fost luată sub strajă din sala de judecată, în cazul Papuc şi alţii, legea s-a aplicat altfel. E dezastru. Şi cel mai grav e că toţi ştiu acest lucru, dar nimeni nu vrea să schimbe legea.

anatol-petrencuAnatol Petrencu, istoric

Cazul Papuc, cazul Perju şi alte cazuri similare demonstrează, o dată în plus, că R. Moldova e un stat slab. Într-un stat în care nu funcţionează legea ori această lege funcţionează într-ales, e posibil orice. R. Moldova este guvernată de corupţie, nu de lege. De aici şi toate problemele. Credeţi că, dacă se dorea ca Papuc şi Perju să înfunde puşcăria, ar fi plecat nestingheriţi din sala de judecată? Nu s-a vrut. Şi nici nu avea cum. Voronin, care, alături de Papuc, este principalul vinovat de tot tragismul situaţiei din noaptea de 7 aprilie 2009 şi ceea ce a urmat în comisariatele de poliţie, unde e? În Parlament. Mâna dreaptă a coaliţiei de guvernare. Ce mai vreţi? Cât timp R. Moldova va fi guvernată de „foşti” (comunisti şi kgb-işti), toate vor rămâne pe vechi.

Vitalia-PavlicencoVitalia Pavlicenco, preşedinta PNL

Nu trebuie să ne mire nimic. Atât timp cât în R. Moldova la guvernare se va afla o clasă politică preocupată de interesele sale personale ori de gaşcă – şi nu de cele naţionale, vom avea situaţia pe care o avem. În R. Moldova nu se face justiţie. În R. Moldova se mimează tot felul de procese şi condamnări „sonore”, pentru a înşela aşteptările partenerilor europeni ca să dea bani în continuare. Circ. Şi în cazul Papuc şi Perju e la fel. Eu nu exclud că „cineva” se îmbogăţeşte şi din neexecutarea sentinţelor de încarcerare, tot aşa cum se îmbogăţesc pe contul Băncii de Economii sau din alte escrocherii. Noi, societatea, trebuie să învăţăm din ceea ce vedem, de la o vreme, în România. Cad capete. Funcţionează legea. Şi mai trebuie să însuşim ceva, că atunci când guvernările nu guvernează cum trebuie, ele trebuie demise.