Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Rezultate finale: Andrei Năstase l-a…

Rezultate finale: Andrei Năstase l-a învins pe Constantin Țuțu în circumscripția 33

Legenda poza

Reprezentantul Blocului ACUM, Andrei Năstase, a adunat  cele mai multe voturi în urma procesării a 100% din procesele verbale din circumscripția uninominală nr. 33, care include localitățile Codru, Durlești, Sângera, Băcioi și Trușeni. Astfel, Năstase a înregistrat 46,32% din voturi, cu 17,16% mai mult decât deputatul democrat Constantin Țuțu, contracandidatul plasat pe locul doi.

Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.33

Andrei Năstase s-a lansat, oficial, în politică pe 13 decembrie 2015 odată cu alegerea sa în funcţia de preşedinte al Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr” (Partidul Platforma DA), apărut în aceeaşi zi prin preluarea şi redenumirea Partidului Forţa Poporului. La noul partid au aderat majoritatea liderilor Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”, apărută cu un an mai devreme, în februarie 2015. Platforma Civică şi, mai târziu, partidul condus de Năstase a organizat mai multe proteste antiguvernamentale.

Până a intra în politică, Năstase, care este jurist de profesie, a fost procuror, până în 2000, apoi vicedirector la Air Moldova. În 2002 a devenit avocat, meserie practicată până la implicarea sa în politică. Năstase a fost unul dintre avocaţii oamenilor de afaceri Viorel şi Victor Ţopa, condamnaţi la închisoare în R. Moldova, dar care s-au refugiat în Germania. Victor Ţopa, proprietarul postului Jurnal TV, este şi naşul de cununie al lui Andrei Năstase.

În declarația de avere și interese personale pentru 2017 -2018 Năstase nu indică vreun venit obținut la locul de muncă. Liderul Platformei DA declara anterior că, odată cu intrarea în politică, şi-a suspendat licenţa de avocat.

Pe aceeași circumscripție au candidat în total șase concurenți electorali.  Primul în buletinul de vot fiind deputatul democrat Constantin Țuțu, urmat de reprezentantul Blocului ACUM, Andrei Năstase, de candidatul independent Andrei Nastas, de Vladimir Roșca (PSRM), și candidații independenți Călin Vieru și Boris Volosatîi.

Primele rezultate: Luptătorul Țuțu, „bătut” de Năstase în circumscripția 33

Până la ora 21:00 și-au exercitat dreptul la vot 1 445 192 cetățeni, ceea ce reprezintă 49,06% din numărul total de alegători incluși în liste.

Urmăriți harta interactivă de pe Ziarul de Gardă pentru a vizualiza cine sunt candidații care au câștigat în circumscripțiile uninominale.