Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.3 – Ziarul de Gardă
 • Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.3

  Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.3
  01 februarie 2019 | 16:45

  Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală. 

  Circumscripția numărul 3 include 32 de localități din raionul Edineț, iar pentru un mandat de deputat în această circumscripție vor concura nouă candidați electorali. La fel ca și în cazul primelor două circumscripții, primul pe buletinul de vot va figura candidatul PDM, Oleg Sîrbu, urmat de Nicolai Melnic (PSRM), Ghenadie Panciuc (Partidul „Șor”), Elena Panuș (Partidul Nostru), Alexandr Zui (PCRM) și Dinu Plîngău (Blocul ACUM). Ultimii pe buletinul de vot sunt trei candidați independenți: Anatolie Vengher, Alexandru Brenici și Marin Livadaru.

  Foto: sndcdn.com

  Oleg Sîrbu, PDM

  Oleg Sîrbu a acces în Parlament în 2010, pe listele PDM. De atunci, activează în Legislativ, obţinând un nou mandat după alegerile din 2014. Sârbu este preşedintele Organizaţiei Teritoriale Edineţ a formaţiunii PDM. ZdG scria anterior că Sîrbu este unul dintre cei mai prosperi deputați. El este proprietar sau co-proprietar la 9 companii, deţine zeci de terenuri agricole şi nouă autoturisme, dintre care trei Mercedes-uri, fabricate în anii 1991-1993 şi 2002.

  Oleg Sîrbu a fost vizat și într-un articol al Ziarului de Gardă în care am dezvăluit cum deputatul face acte de caritate politică folosind ajutoare umanitare oferite gratuit de o fundație din Olanda pentru copiii din R. Moldova.

  În ultimii ani, firmele alesului poporului au beneficiat de zeci de milioane de lei de pe urma unor contracte cu statul. Majoritatea contractelor au fost semnate cu instituţii din zona de nord, unele dintre ele fiind conduse de colegii lui Oleg Sîrbu din PDM. Totodată, deputatul Oleg Sîrbu nu indică în declaraţiile sale de avere şi interese niciun venit de pe urma activităţii firmelor sale.

  Publicitate
  Foto: socialistii.md

  Nicolai Melnic, PSRM

  Nicolai Melnic este consilier în același raion, ales la scrutinul local din iunie 2015, și președinte al organizației teritoriale PSRM în Edineț. Conform Alege2019, în perioada 1983-2001, Nicolai Melnic a activat în cadrul organelor de interne ale RSSM și respectiv Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova. Între 2002 și 2007, a lucrat pentru Societatea pe Acțiuni MDV CONSTRUCT din or. Edineț. Ulterior, în perioada 2007-2016 a deținut funcția de Director al Casei de Cultură din or. Cupcini.

  Conform declarației de avere și interese personale pentru 2017 -2018, Melnic a avut în această perioadă un salariu de 164 de mii de lei și un venit de 40 de mii de lei din vânzarea unei cote de pământ. Candiatul socialiștilor a mai primit o pensie în mărime de 60 de mii de lei, dar și un premiu de 16 mii de lei de la Primăria Cupcini. Melnic deține mai multe terenuri extravilane și cota parte și dintr-o casă de locuit.

  Foto: moldova.org

  Ghenadie Panciuc, Partidul „Șor”

  Potrivit informațiilor disponibile pe Alege2019, Panciuc s-a aflat pe locul 52 pe lista electorală a Mișcării Social-Politice „Ravnopravie” pentru alegerile parlamentare din 6 martie 2005. Atunci formațiunea sa a acumulat doar 2.83% din voturi.

  Ulterior, Panciu s-a aflat pe locul 6 în lista electorală pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 a aceleiași formațiuni politice, care însă s-a retras din cursa electorală pe ultima sută de metri. La 2 iulie 2018, Ghenadii Panciuc a fost desemnat Reprezentant Împuternicit al PP Șor în r. Edineț.

  În perioada 2017 – 2018, candidatul Partidului „Șor” a avut un salariu de peste 80 de mii de lei, la care se mai adaugă un venit de 91 de mii de lei de la SRL „Pangar Nord”, al cărei administrator și fondator este Ghenadie Panciuc. Candidatul Partidului „Șor” deține patru terenuri și un apartament de 68 m2.

  Foto: pnru.md

  Elena Panuș, Partidul Nostru

  Elena Panuș este vicepreşedinte al „Partidului Nostru”, consilier municipal Chişinău, filolog și manager politic. Anterior aceasta a fost manager de campanie electorală, redactor-șef al ziarului „Socius” și editor de știri la AICI TV.

  Potrivit declarației de avere și interese pentru 2017 – 2018, Panuș a obținut un salariu de circa două mii de lei, o indemnizație de 25  de mii de lei, dar și o donație în mărime de 6 000 de lire sterline. Candidata Partidului Nostru conduce un autoturism de model Volkswagen Golf, procurat în 2016 cu 10 mii de lei.

  Publicitate

  Alexandr Zui, PCRM

  Despre candidatul comuniștilor pe această circumscripție nu există prea multe informații publice. În declarația de avere pentru 2017 – 2018, Alexandru Zui nu a declarat nici un venit de la locul de muncă. Totuși, acesta a primit o indemnizație de aproape două mii de lei și o pensie de circa 150 de mii de lei. Zui este proprietarul unei case de locuit și a două spații comerciale.

  Foto: Facebook/Dinu Plîngău

  Dinu Plîngău, Blocul ACUM

  Dinu Plângău, liderul organizației de tineret a partidului politic Platforma Demnitate și Adevăr, Tinerii DA, are 24 de ani și este originar din Edineț. Are studii juridice, iar în prezent (decembrie 2018) face studii de masterat la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova, scrie Moldova Curată.

  Pentru că nu ocupă funcții publice și, respectiv, nu își declară averea la ANI, Dinu Plîngău a fost solicitat, în cadrul Inițiativei Civice Pentru un Parlament Curat 2019, să spună care sunt sursele sale de venit și ce proprietăți deține. El a precizat că nu are un loc de muncă, deoarece își face studiile de masterat, respectiv, singurele surse financiare sunt banii care-i sunt acordați de părinți. Dinu Plîngău susține că locuiește în capitală, într-un apartament cu o cameră care, la fel, este proprietatea părinților săi.

  Anatolie Vengher, candidat independent

  Nici despre acest candidat nu există informații publice. Totuși, conform informațiilor disponibile pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, Vengher este sivicultor de profesie, fiind originar din municipiul Edineț. Potrivit declarației de avere și interese pentru 2017 – 2018, Vengher a obținut un salariu de 246 de mii de lei. Candidatul independent deține o casă de locuit de 200 m2, dar și două construcții accesorii. Vengher este și proprietarul a șase autoturisme, cel mai recent fiind un VAZ 2121, procurat în 2018 cu trei mii de lei.

  Alexandru Brenici, candidat independent

  Nici despre Alexandru Brenici nu am găsit informații publice. Potrivit CEC, Brenici este de profesie stomatolog, fiind originar din or. Cupcini. În declarația de avere și interese pentru 2017 – 2018, Brenici nu declară nici un venit, nici un bun mobil sau imobil.

  Foto: licdn.com

  Marin Livadaru, candidat independent

  Marin Livadaru este administrator-antreprenor la Feira Grup SRL, specializată în activități imobiliare. Acesta ocupă totodată și funcția de președinte interimar al Partidului Societății Progresiste. Nici Livadaru nu declară vreun venit în declarația sa de avere și interese personale. Candidatul independent susține că nu are bunuri imobile sau mobile. Acesta a trecut în declarație doar că este fondator la Feira Grup SRL și că a luat în 2015 un împrumut în mărime de 250 de mii de euro de la persoane fizice.

  Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 3

   

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Angajări fictive la o primărie din Edineț. Primarul satului Goleni, reținut pentru 72 de ore după ce a fost denunțat la CNA de o subalternă pentru că și-ar fi însușit salariul acesteia

  Centru Național Anticorupție (CNA) anunță miercuri, 6 iulie, că primarul satului Goleni din raionul Edineț, cercetat penal de ofițerii Direcției Generale Teritoriale Nord a CNA și procurorii oficiului Nord al P…
  Angajări fictive la o primărie din Edineț. Primarul satului Goleni, reținut pentru 72 de ore după ce a fost denunțat la CNA de o subalternă pentru că și-ar fi însușit salariul acesteia

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler