Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Radiografie electorală: Totul despre candidații…

Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.22

Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală. 

Circumscripția uninominală nr. 22 include mai multe localități din raioanele Ialoveni, Călărași și Strășeni. Pentru un mandat de deputat în această circumscripție vor concura cinci candidați electorali. Prima în buletinul de vot figurează ministra Monica Babuc, care va candida din partea PDM, fiind urmată de Lidia Onu din partea PSRM și Angela Istrate, candidat independent. Ultimii din buletinul de vot sunt Victor Sănduță (Partidul „Șor”) și Liviu Vovc (Blocul ACUM).

Monica Babuc, PDM

Babuc a făcut parte din două partide. La alegerile parlamentare din anii 2005 și 2009 a candidat pe lista Partidului Popular Creştin Democrat. În anul 2010 trece la PDM, partid în care se regăsește și astăzi. Din anul 2013 deține funcția de ministră a Culturii, fiind propusă de către PDM. Potrivit profilului realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat”, Monica Babauc a ocupat și fotoliul de deputat după alegerile din 2014, doar că a renunțat la funcție în favoarea fotoliului de ministru.

În anul 2015, membrii fostei Comisii Naționale de Integritate (CNI) au stabilit printr-un act de constatare că ministra nu își declarase cota-parte din apartamentul deţinut în proprietate din 1995 şi automobilul Crysler 300M. Atunci demnitara nu a indicat și câteva conturi bancare, dar și cotele-părţi deţinute în capitalul social al unor societăţi comerciale. Membrii CNI au clasat însă cauza, argumentând că abaterile nu au fost intenționate.

Potrivit declarației de avere și interese personale pentru anii 2017 și 2018, Babuc a declarat salariul său în calitate de ministră de peste 478 de mii de lei și salariul soțului său de peste 365 mii de lei, el fiind angajat la S.A „Moldtelecom”. Familia Babuc deține un apartament de 37.1 m.p.,  1/3 dintr-un apartament de 79.3 m.p. și un autoturism Crysler fabricat în 1999. În declarație este indicat și faptul că familia Monicăi Babuc deține o cotă de participare de 15% la firma  „Bazis-D” S.R.L.

Foto: socialistii.md

Lidia Onu, PSRM

Conform informațiilor disponibile pe Alege 2019, Lidia Onu a devenit vice-președintă a raionului Rezina pe probleme sociale după alegerile locale din 2007. La terminarea mandatului său în 2011 a început să activeze în calitate de manager la compania de asigurări Donaris Grup (2011-2014). Din 2015 lucrează în cadrul aparatului PSRM, în calitate de Președintă a Organizației Teritoriale Ialoveni a PSRM.

Candidata PSRM declară că în perioada 2017 – 2018 a ridicat un salariu de 56 de mii de lei și o indemnizație de aproape 25 de mii de lei. Din vânzarea unui bun, Lidia Onu a câștigat un venit de 34 mii lei. Familia Lidiei Onu deține două case de locuit și două apartamente, unul dintre care a fost cumpărat în 2018, 11 terenuri și două automobile.

Foto: Facebook/Angela Istrate

Angela Istrate, candidat independent

Angela Istrate este avocată de profesie. Conform declarației de avere și interese personale, Istrate a ridicat în perioada 2017 – 2018 un salariu de aproape 285 de mii de lei din prestarea serviciilor juridice.

Candidata indică că deține un teren intravilan, o casă de locuit și alte două imobile. Totodată aceasta este și proprietara unui autoturism Toyota RAV4, fabricat în 2018 și procurat tot în 2018, la un preț de circa 536 de mii de lei.

Foto: Facebook/Victor Sănduță

Victor Sănduță, Partidul „Șor”

Despre candidatul Partidului „Șor” pe această circumscripție nu există prea multe informații publice.

În declarația de avere și interese depusă la Comisia Electorală Centrală, Sănduță nu indică vreaun salariu de la locul de muncă. Sănduță declară că în perioada 2017 – 2018 soția lui a ridicat un salariu de circa trei mii de lei și o indemnizație de aproape opt mii de lei. Candidatul Partidului „Șor” deține, însă, o casă de locuit, 1/2 dintr-un apartament, alte două bunuri imobile și două automobile (o Skoda Octavia fabricată în anul 2000, cumpărată în 2003 și un Mercedes fabricat în 2003, achiziționat în 2015).

Foto: acum.md

Liviu Vovc, Blocul ACUM

Liviu Vovc este vicepreședinte al Platformei DA. Până a adera la Platforma DA, a fost, timp de câteva luni, angajat al unei companii de construcţii („Luvitan-Grup” SRL).

În declarația de avere și interese personale pentru 2017 – 2018, Vovc nu indică niciun salariu de la locul de muncă, ci doar o bursă de la USM în mărime de circa 28 de mii de lei. Familia candidatului Blocului ACUM deține două terenuri agricole și cote părți în două apartamente.

 

Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 22