Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Primarul general al capitalei îi…

Primarul general al capitalei îi cere șefei Direcției Educație să-și dea demisia și solicită implicarea CNA și PG

Primarul general al capitalei, Ion Ceban, i-a cerut luni, 20 ianuarie, șefei Direcției Educație din cadrul Primăriei, Rodica Guțu, să-și dea demisia. Solicitarea lui Ceban vine, după ce, potrivit lui, în cadrul Direcției Educație au fost depistate și semnalate un șir de nereguli. Edilul capitalei cere și implicarea organelor de drept în acest caz.

„Astăzi cer public, doamna Guțu să vă dați demisia benevol. Reveniți vă rog din acel concediu de boală și dați-vă demisia benevol. Nu așteptați să vă rugăm de mai multe ori. Solicit, toate demersurile să fie transmise la CNA, PG, la alte alte organe de drept pentru a lua atitudine în această privință.

E o problemă care nu mai poate fi amânată. Este vorba despre situația creată la Direcția Educație, unde șefă este Rodica Guțu. În ultima perioadă, în această direcție sunt depistate mai multe încălcări care s-au adunat de mai mulți ani”, a declarat Ion Ceban în cadrul ședinței primărie.

Potrivit lui Ceban, în cadrul activității Direcției Educației, condusă de Rodica Guțu, au fost depistate mai multe încălcări și abateri de la legislație.

„Din informațiile pe care le dețin de la data de 16 ianuarie, mai multe instituții de educație timpurie activează în lipsa autorizației sanitare. În cadrul unor evaluari făcute în unele dintre instituții, au fost stabilite un șir de neconformități care prezintă factori de risc pentru starea de sănătate a copiilor.
Până acum Direcția nu a prezentat raportul cu privire la situația anticorupție care trebuia să fie prezentată la data de 10 ianuarie 2020. Nu știu cum acest lucru este posibil.

Doamna Guțu a fugit în concediu de boală, știind că investigăm ce face dumneaei. Este și nemulțumirea cadrelor manageriare privind acordarea sporurilor în mod subiectiv, trebuie să verifică cu organele de drept. Sunt persoane, din anturajul doamnei, cărora, preferențial, li se acordă aceste sporuri fără ca să se țină cont de activitatea reală. A fost instituit un regim de teroare prin controalele în instituții, urmate de sancționări fără a se ține cont de legislație. Solicităm analiza acestor controale efectuate, scopul, legalitatea acestora”, a mai comunicat Ceban.

Șefa Direcției Educație din cadrul Primăriei Chișinău, Rodica Guțu, a fost mustrată pe 30 decembrie 2019, de primarul general al capitalei, Ion Ceban, după ce, în perioada 16 – 20 decembrie, a mers într-o deplasare peste hotare, împreună cu 40 de profesori. Atunci, Ceban i-a cerut Rodicăi Guțu să prezinte explicații în scris, pentru ca ulterior să fie decisă sancțiunea.

Rodica Guțu a fost numită șefă în cadrul Direcției Educație în luna iunie 2018.