Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Primarii, gata de proteste

Primarii, gata de proteste

Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) anunţă despre intenţia de a desfăşura o amplă acţiune de protest.

Potrivit unei declaraţii publice, protestul ar fi organizat „pe fundalul unor încălcări crase ale principiilor autonomiei locale, în urma mai multor tentative de a bloca bunul mers al reformei de descentralizare, dar şi luând în considerare frecvenţa tot mai mare a cazurilor de presiune politică exercitată asupra membrilor săi”.

CALM, în numele a peste 2/3 din reprezentanţii Autorităţilor Publice Locale (APL), a adresat un mesaj factorilor de decizie responsabili de derularea reformei de descentralizare – Guvern, Parlament, Preşedinţie, dar şi partenerilor de dezvoltare, care finanţează aceste proiecte.

Declaraţia cuprinde mai multe condiţii adresate instituţiilor care şi-au asumat angajamentul în faţa APL, dar şi a organismelor internaţionale, să implementeze principiile unei autonomii locale veritabile, în corespundere cu cele incluse în Carta Europeană a Autonomiei Locale.

„Primarii se arată indignaţi de decizia disproporţionată şi injustă a instanţei de Apel în cazul primarului de Taraclia, Serghei Filipov. O comunitate de zeci de mii de oameni a fost lipsită de un primar cu mai multe mandate, ales din primul tur cu votul a peste 70% din locuitori şi care se bucură de autoritate şi încredere enormă pentru faptul că întotdeauna a acţionat în interesul public, interesul oraşului natal şi al cetăţenilor care l-au ales”, se spune în declaraţia primarilor.

Edilii solicită măsuri prompte şi imediate privind promulgarea şi publicarea Legii nr. 2474, adoptată la 4 martie 2016, prin care autorităţile locale au obţinut dreptul de a schimba destinaţia terenurilor şi de a se adresa direct Curţii Constituţionale, atunci când sunt încălcate principiile autonomiei locale.

„Această lege, elaborată cu concursul experţilor Consiliului Europei (CoE), este singura acţiune concretă şi reală adoptată în ultimii ani de către Guvernare în domeniul descentralizării şi în conformitate cu aşteptările autorităţilor locale, cu recomandările CoE şi cerinţele partenerilor de dezvoltare. Tărăgănarea promulgării şi publicării acestei legi a generat în cadrul APL şi în societate suspiciuni privind presiunile unor grupuri de interese ostile reformelor şi descentralizării, având drept scop blocarea legii prin nepromulgarea şi restituirea ei în Parlament”, se mai spune în declaraţia CALM.

Documentul se mai referă şi la intenţia majorităţii parlamentare de a exclude din politica bugetar-fiscală pentru anul 2016 mai multe acţiuni ce urmăresc consolidarea bazei fiscale locale: impozitul funciar şi impozitul pe autovehicule. Această decizie este tratată de reprezentanţii APL ca fiind una extrem de periculoasă şi îndreptată împotriva tuturor comunităţilor locale din R. Moldova. Reprezentanţii CALM susţin că, prin aceasta, Parlamentul blochează reformele asumate şi întregul proces de descentralizare, adresând un semnal negativ societăţii, APL şi partenerilor de dezvoltare. În Declaraţia CALM se mai spune că, prin această acţiune, Legislativul va arunca în haos total sutele de autorităţi locale pentru care, în 2016, expiră fondul de compensare destinat acoperirii deficitelor bugetelor locale.

CALM avertizează că, în situaţia în care revendicările înaintate nu vor fi satisfăcute, iar dialogul cu autorităţile centrale va bate în continuare pasul pe loc, reprezentanţii APL îşi exprimă intenţia de a organiza acţiuni de amploare, în cadrul cărora să explice societăţii şi partenerilor externi poziţia lor vizavi de pericolele la care sunt expuse localităţile în lipsa unor pârghii reale, democratice şi în spiritul autonomiei locale.

RdG