Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Presupusul atac terorist de la…

Presupusul atac terorist de la Tiraspol ar fi un „pretext pentru a îngrădi accesul diplomaților străini în regiunea transnistreană”, susține vicepremierul Oleg Serebrian

Presupusul atac terorist împotriva mai multor așa-numiți oficiali de la Tiraspol și, mai apoi, împotriva Delegației OSCE, ar fi avut scopul de a îngrădi accesul diplomaților străini în regiunea transnistreană, a declarat în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. Oficialul susține că autoritățile de la Chișinău rămân convinse de faptul că Ucraina nu are vreo implicare în acel presupus incident.

„Rămânem convinși de faptul că Ucraina nu are în niciun caz vreo implicare în acel incident. (…) Nu a fost luată prea în serios această așa-zisă tentativă de organizare a unui atac terorist. Rămân la părerea că așa-zisa țintă OSCE a venit mai curând ca pretext pentru o îngrădire și mai mare a accesului diplomaților străini în regiunea transnistreană”, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.

Vicepremierul crede că informațiile despre aceste prepuse atacuri teroriste ar putea face parte din scenariul Federației Ruse de destabilizare a situației din R. Moldova.

„Nu putem exclude nici faptul că, voluntar sau involuntar, regiunea transnistreană ar putea fi atrasă într-un astfel de plan de destabilizare. Atât timp cât dosarul nu este soluționat, cât timp sunt atâta probleme legate de regiunea respectivă, prezența militară străină, rusă inclusiv, prezența acelui arsenal important la Cobasna, pericole de destabilizare există și pericolul ca această regiune să fie cumva implicată în procesul de destabilizare există, nu putem nega acest lucru”, a declarat Oleg Serebrian.

Așa-zisul minister al securității din regiunea transnistreană a declarat joi, 9 martie, că „a prevenit un atac terorist”. Potrivit sursei citate, atacul ar fi fost pregătit „la indicația Serviciului de securitate al Ucrainei” împotriva mai multor așa-numiți oficiali din stânga Nistrului. În replică, Serviciul de securitate al Ucrainei a declarat că aceste declarații sunt „o provocare orchestrată de Kremlin”.

Ulterior, Tiraspolul a lansat „o nouă versiune” privind presupusul atac terorist, menționând că, de fapt, ținta atacului terorist era delegația OSCE. Acesta urma să aibă loc pe 14 februarie, în apropiere de cetatea Tighina.

Încă din 23 februarie Rusia acuză Ucraina că ar pregăti „provocări” în regiunea transnistreană. Atunci, Volodimir Zelenski a declarat că țara sa respectă integritatea teritorială a R. Moldova și consideră regiunea transnistreană parte a țării noastre, iar declarațiile rușilor sunt „provocări”.