Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Președinția: Cea de-a doua reuniune…

Președinția: Cea de-a doua reuniune a Comunității Politice Europene va avea loc pe 1 iunie 2023, la Chișinău

Sursa foto: presedinte.md

Reuniunea Comunității Politice Europene (CPE) va avea loc pe data de 1 iunie 2023, la Chișinău, anunță instituția prezidențială. O invitație oficială în acest sens a fost semnată de președinta R. Moldova, Maia Sandu, și președintele Consiliului European, Charles Michel, și a fost expediată șefilor de stat și de guvern ale țărilor participante.

La eveniment sunt așteptați 47 de președinți și șefi de guverne, precum și conducătorii Uniunii Europene.

„Liderii întruniți la Chișinău vor pune în discuție eforturile comune pentru pace, în contextul războiului din Ucraina și al crizelor conexe, apărarea democrației, consolidarea securității energetice și reziliența statelor europene”, se arată în comunicatul publicat de Președinție.

Comunitatea Politică Europeană a fost creată anul trecut, la inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron. Prima reuniune a CPE a avut loc la Praga în octombrie 2022.

Șefa statului a anunțat pentru prima dată că R. Moldova va găzdui reuniunea înainte de conferința de presă susținută în seara de 6 octombrie, la Praga, în comun cu președintele francez Emmanuel Macron, inițiatorul CPE, și cu prim-ministrul ceh Petr Fiala.

„Propunerea de a găzdui reuniunea celor 44 de lideri ai statelor și regiunilor din Europa în țara noastră accentuează sprijinul univoc al partenerilor noștri pentru parcursul și viitorul european al Moldovei. El reflectă de asemenea caracterul pragmatic și orientat spre rezultat, pe care dorim să-l conferim Comunității Politice Europene create astăzi. Dragi prieteni, vă așteptăm la Chișinău”, a menționat atunci șefa statului pe pagina sa de Facebook.

Potrivit președintei Sandu, este nevoie de eforturi suplimentare pentru consolidarea securității europene pe termen mediu și lung.

„Drumul pe care îl avem în față nu este ușor și doar împreună putem rezolva aceste provocări. Vom trece peste iarna aceasta, Europa va ieși mult mai puternică din ea, iar noi vom fi gata să vă primim, primăvara viitoare, în R. Moldova”, a declarat Maia Sandu la Praga.

Președinta a participat pe 6 octombrie la Praga, alături de liderii altor 43 de state și guverne din Europa, la inaugurarea Comunității Politice Europene.