Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   „Pentru a acoperi deficitul bugetar”,…

„Pentru a acoperi deficitul bugetar”, bașcana Găgăuziei și președintele Adunării Populare cer sprijinul Rusiei, SUA, dar și al UE

Sursa: Народное Собрание Гагаузии/Facebook

Bașcana Găgăuziei, Eugenia Guțul, și președintele Adunării Populare (AP) a autonomiei, Dimitri Konstantinov, au trimis o scrisoare misiunilor diplomatice ale Rusiei, Turciei, Bulgariei, României, Statelor Unite ale Americii dar și celor ai Uniunii Europene, criticată de ei, în care solicită „sprijin financiar”. Autoritățile din regiunea găgăuză spun că nu fac față „crizei financiare”, după ce Parlamentul i-a obligată să restituie impozitele și taxa pe valoarea adăugată (TVA) din bugetul local, în cel național, relatează nokta.

Afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, bașcana Guțul și președintele AP Constantinov au acuzat Chișinăul că ar fi „pus în pericol existența Găgăuziei” prin adoptarea legii privind rambursarea TVA.

Legea adoptată are un caracter intenționat, pronunțat antigăgăuz, demonstrează o discriminare flagrantă a unui întreg popor din motive naționale, încalcă drepturile socio-economice de bază ale populației din autonomie și pune în pericol însăși existența autonomiei găgăuze”, se arată în scrisoare.

Aceștia au subliniat că bugetul autonomiei găgăuze ar putea pierde aproximativ 8 milioane de euro pe an.

Ținând cont de formularea vagă a legii adoptate, este dificil de spus ce sumă de venituri proprii va pierde bugetul Găgăuziei, dar putem afirma că bugetul Găgăuziei va pierde anual cel puțin 150 de milioane de lei moldovenești (aproximativ 8 milioane de euro), sau cel puțin 45% din suma veniturilor sale proprii”, se precizează în mesaj.

Anterior, autorul inițiativei, deputatul PAS Radu Marian, a menționat că înainte de adoptarea modificărilor, Găgăuzia era singura regiune din Moldova în care veniturile din TVA mergeau la bugetul local, dar restituirea taxei era achitată de Chișinău. El a explicat noua lege prin necesitatea de a pune pe poziții egale companiile din Găgăuzia și cele din afara ei.

Legea a fost adoptată în octombrie și a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2023.

Potrivit sursei citate, bugetul Găgăuziei a fost adoptat fără a ține cont de modificările aduse Codului Fiscal.

Înainte de aprobarea în a doua lectură, Curtea de Conturi a avertizat că acest lucru ar putea afecta semnificativ execuția bugetară, adică pe parcursul anului bugetar, cheltuielile vor crește, deoarece Găgăuzia nu va mai primi fonduri de la bugetul central al țării pentru a acoperi taxa pe valoarea adăugată. Cu toate acestea, Comitetul Executiv a ignorat observațiile Curții de Conturi și a prezentat la ședința AP bugetul fără a ține cont de modificările aduse Codului Fiscal.