Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PAS face coaliție cu partidul…

PAS face coaliție cu partidul condus de ex-deputatul transfug, Eugeniu Nichiforciuc, în Consiliul raionul Florești? Reacția partidului de guvernământ

Sursă foto: floresti.md

Opt consilieri din partea partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), șase consilieri din parte Mișcării „Respect Moldova”, trei de la Partidul Nostru și un candidat independent au semnat o cerere prin care solicită convocarea ședinței extraordinare a Consiliului raional Florești, care ar urma să aibă loc pe 30 noiembrie.

În ședință, potrivit ordinii de zi, vor fi constituite comisiile de specialitate din cadrul Consiliului. De asemenea, aleșii locali urmează să aleagă președintele și vicepreședinții raionului Florești.

Directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, ex-deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA), Alexandr Slusari, susține că la Florești s-a format o coaliție între partidul de guvernământ și formațiunea politică Mișcarea „Respect Moldova”, condusă de ex-deputatul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Eugeniu Nichiforciuc.

Conform datelor Consiliului Electoral Central (CEC), în urma scrutinului din 5 noiembrie, cele 33 de mandate de consilieri în Consiliul raional Florești au fost distribuite între șapte partide și un candidat independent, Sergiu Sochircă. PAS și Partidul Socialiștilor (PSRM) au reușit să obțină câte opt mandate de consilieri raionali.

Pe 24 noiembrie, Comitetul Executiv al PSRM a anunțat că nu va admite crearea de coaliții cu partidul PAS în cadrul consiliilor municipale, raionale sau sătești din nicio localitate din Moldova. Numele niciunui consilier din partea PSRM nu se regăsește pe lista semnatarilor cererii.

Consilierii care au semnat cererea de convocare a ședinței extraordinare sunt:

Contactată de Ziarul de Gardă, președinta Organizației Teritoriale PAS de la Florești, deputată în Parlamentul R. Moldova, Larisa Novac, a declarat că nu există o coaliție în raionul Florești.

Candidații PAS au oblinut cele mai multe voturi de la cetățeni, deci este o premieră pentru alegerile locale. Asta înseamnă încredere, dar și responsabilitate și pornind de la acest deziderat, a fost înaintată o cerere, o cerere!, de convocare a ședinței extraordinare a Consiliului raional. Daci nu este o alianță, nu este o coaliție, este o cerere de convocare.

Conform legii, cel puțin o treime din consilieri trebuie aleși au dreptul să solicite convocarea ședinței de consiliu. Ceea ce au făcut colegii de la Florești este în limita legală. Noi nu facem coaliție sau alianțe cu niciun partid, noi o să facem alianțe cu oamenii, pentru că ei ne-au votat și ne solicită să livrăm rezultate.

Înțeleg atenția sporită din partea ex-deputatului Slusari, dar asta poate fi tratat diferit. Ceea ce vreau să-i transmit dumnealui este să se îngrijească de colegii din Platforma DA.

(…)Este o cerere care putea fi semnată de 20, 30 sau toți consilierii. Cei care au vrut să semneze pentru această ordine de zi, pentru convocarea ședinței extraordinare, au fost liberi să o facă în cadrul ședinței de constituire care s-a desfășurat la 27 noiembrie.

(…)Noi vom susține proiectele bune, dacă ele vor fi susținute și de alte fracțiuni, nu putem răspunde”, a reiterat Larisa Novac.

Ex-deputatul PDM Eugeniu Nichiforciuc a anunțat crearea formațiunii politice, Mișcarea „Respect Moldova” la data de 27 aprilie 2023. Acesta a fost plasat, în luna iulie a anului 2022, sub învinuire pentru corupție: i-a promis unei deputate 350 000 euro pentru a părăsi PCRM, ca ulterior să voteze proiectele de lege înaintate de PDM.