Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Misiunea civilă a UE va…

Misiunea civilă a UE va fi lansată oficial în R. Moldova pe 31 mai – ministrul de Externe

Sursa foto: Facebook/MAEIE

Lansarea Misiunii Civile a Uniunii Europene în R. Moldova va fi făcută pe 31 mai, a anunțat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu. Șeful diplomației de la Chișinău a menționat că liderul misiunii este deja în țara noastră, iar în curând urmează să vină și experți în domeniul securității din cadrul UE.

„Această misiune civilă de parteneriat cu UE ne va ajuta să fortificăm capacitățile noastre de securitate în mai multe domenii, în special în tot ce ține de fortificarea capacităților Ministerului de Interne, dar și coordonarea interinstituțională din țara noastră pentru combaterea amenințărilor hibride. Lansarea acestei misiuni o vom face pe 31 mai. La Chișinău este prezent liderul acestei misiuni. Ei evident trec print-un proces de identificare de spațiu, achiziții de computere, mașini, telefoane și angajări de personal. Acești experți vor veni din cadrul Uniunii Europene. Este vorba despre oficiali, experți în domeniul securității din statele membre ale UE”, a declarat Nicu Popescu în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Consiliul European a lansat, pe 22 mai, misiunea de parteneriat al UE în R. Moldova (MPUE Moldova) în cadrul politicii de securitate și apărare comună (PSAC) pentru a spori reziliența sectorului de securitate din țara noastră.

Scopul misiunii, instituită oficial la 24 aprilie 2023 la cererea autorităților din R. Moldova, este de a contribui la consolidarea structurilor de gestionare a crizelor din R. Moldova și de a spori reziliența acesteia la amenințările hibride, inclusiv de securitate cibernetică, și de a combate ingerințele și manipularea informațională străină (FIMI).

În acest scop, misiunea va oferi consultanță la nivel strategic și va identifica nevoile de consolidare a capacităților. Șeful misiunii va fi Cosmin Dinescu. Comandantul operațiunii civile va fi Stefano Tomat, directorul executiv al Capacității civile de planificare și conducere (CPCC) din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE).