Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Marina Tauber a tradus…

VIDEO Marina Tauber a tradus eronat mesajele oficialilor europeni, prezenți la mitingul în susținerea lui Ilan Șor

La mitingul în susținerea lui Ilan Șor, organizat astăzi, 26 august, în PMAN, au participat și doi reprezentanți europeni: Barbara Kappel, europarlamentară, membră a Grupului Europa Națiunilor și a Libertății și Richard Milsom, directorul executiv al Alianței Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, al cărei membru este Partidul Șor. Milsom și Kappel au vorbit în limba engleză, iar Marina Tauber, vicepreședinta Partidului Șor, cea care a asigurat traducerea discursurilor, a modificat mesajele transmise de reprezentanții europeni.

Richard Milsom, membru al Alianţei Conservatorilor şi Reformiştilor din Europa (ACRE) a declarat că ACRE a venit cu un mesaj de sprijin pentru Moldova.

„ (1) În numele a 40 de partide politice europene suntem aici cu un mesaj de sprijin pentru Moldova. Nu există niciun partid în Europa care să vorbească de rău Moldova.

(2) Suntem mândri că Partidul Şor este membru-cheie al Alianţei. Vom continua să lucrăm cu ei, vom continua să lucrăm cu voi. O să continuăm să promovăm interesele Moldovei în Europa pentru a face Moldova un loc măreț”, a declarat Richard Milsom, în limba engleză.

Marina Tauber a tradus parțial eronat mesajul oficialului, în special, prima parte a discursului:

„(1) ACRE, care astăzi reprezintă aici Parlamentul European și sunt a treia cea mai mare formațiune politică care este reprezentată în Parlamentul European, și domnul Richard Milsom, care este directorul executiv, au venit să ne susțină și să spună oamenilor din R. Moldova că nu doar Maia Sandu reprezintă Europa. (…) Este și alt partid care reprezintă valorile europene în R. Moldova – Partidul Politic Șor.

(2) Domnul Richard Milson este foarte și foarte bucuros și este mândru să ne aibă pe noi ca membru al ACRE. Ei o să continue să ne susțină, să lucreze cu noi și ei o să lucreze cu moldovenii noștri dragi, și toți împreună noi vom câștiga un viitor prosper pentru țara noastră”, a tradus Marina Tauber.

Eurodeputata Barbara Kappel, membră a Grupului Europa Naţiunilor şi a Libertăţii, a declarat că a venit în susținerea lui Ilan Șor și a Marinei Tauber și „este convinsă că următoarele alegeri parlamentare vor fi câștigate de Partidul Șor”.

„Nu trebuie să fiți alături de cei care descreditează țara voatră în Europa. Niciun partid nu deține monopolul de a reprezenta Europa în Moldova”, a  declarat Barbara Kappel.

Și de această dată, Marina Tauber, nu a tradus întocmai mesajul eurodeputatei. Deși Kappel nu a menționat numele Maiei Sandu în discursul său, Tauber a tradus în felul următor: „Doamna Kappel a venit să ne ajute să oprim minciunile și falsurile din partea Maiei Sandu și să-i spunem (n.r. Maiei Sandu) că Europa nu este doar a ei, dar sunt și alți reprezentanți care au un respect deosebit pentru valorile europene − Partidul Șor”.

Partidul Șor a devenit membru al Alianței Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ACRE) în luna iunie, curent. ACRE reunește europarlamentari și formațiuni politice aflate la guvernare în peste 35 de state.

În primăvara acestui an, după reuniunea ACRE din 22 martie, eurodeputat Monica Macovei a demisionat din cauza „divergențelor între opiniile ei personale și politica implementată de Alianță”.

„Invitarea inculpatului Ponta ca vorbitor la reuniunea ACRE din 22 martie este de neacceptat, alături de tolerarea AKP, partidul dictatorului Erdogan, în ACRE, partid paneuropean”, declara Monica Macovei într-o postare pe Facebook, în care își anunța demisia din ACRE. Drept urmare, Monica Macovei a rămas membră a Grupului Conservatorilor și Reformiștilor (ECR) din Parlamentul European.