Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Legăturile șefului suspendat al PA…

Legăturile șefului suspendat al PA Viorel Morari cu Vladimir Plahotniuc și denunțurile lui Veaceslav Platon. Nume noi

Procuratura Generală (PG) a finalizat urmărirea penală și a expediat în judecată cauza penală de învinuire a fostului șef al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, de abuz de serviciu, fals în acte publice și amestecul în înfăptuirea urmăririi penale. Miercuri, 12 februarie, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a oferit detalii din dosarul deja trimis în judecată și anunță că, între timp, pe numele lui Viorel Morari a mai fost deschis încă un dosar penal pentru îmbogățire ilicită și spălare de bani în proporții deosebit de mari, cu folosirea situației de serviciu. 

Primul dosar al șefului suspendat al PA, trimis în judecată

Potrivit rechizitoriului, la sfârșitul lunii decembrie 2016, fostul Șef al Procuraturii Anticorupție, a recepționat, personal, de la fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, o plângere, cu data de 26 decembrie 2016, prin care liderul PDM de atunci solicita tragerea la răspundere penală a fostului deputat Veaceslav Platon pentru un denunț calomnios, depus la DIICOT România.

Potrivit lui Stoianoglo, plângerea lui Plahotniuc a fost dusă la sediul Procuraturii Anticorupție (PA) chiar de către „șeful acestei procuraturi specializate, care însă, a uitat de denunț până în martie 2017”.

Șeful PG declară că, în luna martie 2017, pentru a-și ascunde neglijența în raport cu atribuțiile funcționale și solicitarea lui Vladimir Plahotniuc, cunoscând cu certitudine că plângerea nu corespunde rigorilor legale, Viorel Morari i-a cerut unui subaltern să înregistreze plângerea lui Plahotniuc cu data de 28 decembrie 2016 și a dispus, printr-o rezoluție, la fel cu o dată modificată, examinarea plângerii fostului lider al PD de către un procuror din subordinea lui Morari.

La solicitarea lui Plahotniuc, Morari dispune urmărirea penală pe numele lui Veaceslav Platon

Potrivit procurorului general, Alexandr Stoianoglo, Morari i-a ordonat procurorului anticorupție selectat să pornească urmărirea penală (cu data modificată pe acte, aceasta fiind 30 decembrie 2016) în privința lui Veaceslav Platon pentru denunț calomnios, să pregătească proiectul ordonanței de stabilire a competenței pentru exercitarea urmăririi penale pe acest caz Procuraturii Anticorupție, precum și proiectul ordonanței de formare a grupului de urmărire penală, dându-i asigurări că problema cu data înregistrării sesizării și pornirii urmăririi penale este o chestiune pur tehnică, neînsemnată, el ca procuror-șef asumându-și toată responsabilitatea, atenționându-l despre importanța semnatarului plângerii.

Publicitate
Publicitate

„Cu actele antedatate, procurorul Anticorupție s-a deplasat la sediul Procuraturii Generale, unde, abuzând de încrederea acordată, l-a indus în eroare pe Procurorul General de atunci, care fără a atrage atenția la data emiterii ordonanței, a semnat proiectul ordonanței de stabilire a competenței pentru exercitarea urmăririi penale Procuraturii Anticorupție”, declară Stoianoglo.

Obținând competența pentru exercitarea urmăririi penale, șeful procuraturii anticorupție Viorel Morari a semnat ordonanța de formare a grupului de urmărire penală, a aplicat ștampila pe fișa statistică corespunzătoare, infracțiunea fiind pusă la evidența criminologică oficială.

Astfel, în rezultatul acestor acțiuni, toate plângerile și declarațiile depuse anterior și ulterior de Veaceslav Platon împotriva lui Plahotniuc au fost calificate de Procuratura Anticorupție (PA) ca fiind false și calomnioase, fără a se interveni cu verificări asupra faptelor semnalate, în repetate rânduri, de către acesta, potrivit declarațiilor lui Stoianoglo.

Dosarul pornit de DIICOT România pe numele lui Vladimir Plahotniuc, transferat la PA

Dosarul pornit de DIICOT România în temeiul denunțului făcut de fostul deputat Veaceslav Platon prin care a solicitat tragerea la răspundere penală a lui Vladimir Plahotniuc și altor persoane pentru o serie de infracțiuni deosebit de grave de înșelăciune, șantaj, spălare de bani, preluarea ilegală a unor acțiuni ale unor bănci și societăți comerciale din Republica Moldova, și anume: BC „Victoria Bank”, BC „Banca de Economii”, SA „Asito”, SA „Victoria Asigurări”, SA „Alfa Engineering”, a fost preluat de către Procuratura Anticorupție.

Dosarul a fost preluat de Procuratura Anticorupție (PA) de la DIICOT România pe 27 aprilie 2018, însă nici o acțiune procesuală în raport cu persoanele vizate în dosarul transmis de colegii români nu a fost realizată, Procuratura Anticorupție (PA) limitându-se la audierea lui Platon în calitate de martor, declarațiile căruia, de fiecare dată, erau catalogate „false și calomnioase”.

Stoianoglo susține că scopul principal al acestor acțiuni l-a constituit interesul fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, de a-și menține susținerea politică și protectoare din partea liderului Partidul Democrat, cu care se cunoștea personal.

„Vladimir Plahotniuc era în conflict cu Veaceslav Platon, care reprezenta un pericol iminent pentru imaginea, reputația și rating-ul lui Plahotniuc și al formațiunii politice pe care o conducea”, se arată în nota PG.

Numele lui Plahotniuc, Candu, Iaralov, Drăguțan și Andronachi – în denunțurile lui Platon

Potrivit șefului PA, Platon a depus mai multe sesizări și declarații în ordine de procedură penală împotriva lui Vladimir Plahotniuc, și anume:

– denunțul din 2 august 2016 adresat DIICOT din România prin care a solicitat tragerea la răspundere penală a lui Plahotniuc, Candu, Iaralov, Andronachi și altor persoane;

– declarații incriminatorii în privința lui Plahotniuc depuse pe 9, 13 și 14 septembrie 2016 în cadrul dosarului gestionat de Procuratura Anticorupție;

– denunțul din 31 octombrie 2016 prin care solicita Procuraturii Anticorupție examinarea și cercetarea penală a lui Plahotniuc, Candu, Drăguțan, Politova, Iaralov și altor persoane, care ar fi sustras un miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova.  

PA nu l-a audiat niciodată pe Vladimir Plahotniuc

Din toamna anului 2016, Procuratura Anticorupție dispunea de informații concrete privind implicarea lui Vladimir Plahotniuc și anturajul său în „furtul miliardului”, însă fostul lider al PDM nu a fost audiat niciodată de PA.

„Prin urmare, realizând scopul de a-l proteja pe Vladimir Plahotniuc și alte persoane, inclusiv cu funcții de demnitate publică, din anturajul acestuia, prin falsificările realizate, Procurorul Anticorupție a contribuit la evitarea implicării procesuale a acestora în calitate de bănuiți pe mai multe cauze penale vizând investigarea fraudei bancare, a comis amestec în activitatea Procuraturii Anticorupție și a CNA, prin împiedicarea cercetării rapide, complete și obiective a cauzei penale”, declară Stoianoglo.

Fostul procuror general, Eduard Harunjen, audiat în dosarul lui Morari

În cadrul acestui dosar, fostul procuror general, Eduard Harunjen, și unul dintre foștii subalterni ai șefului suspendat al PA, Viorel Morari, au avut calitate de martori, deoarece nu s-a constatat că acțiunile lor au fost comise din interes material sau alte interese personale – elemente obligatorii pentru a încadra juridic fapta ca infracțiune, susține PG.

Potrivit lui Stoianoglo, cei doi martori nu știau despre scopul urmărit de către fostul șef al Procuraturii Anticorupție (PA). Astfel că, denunțul procurorului subordonat și probele materiale prezentate de către acesta au determinat temeiul pornirii urmăririi penale pe acest caz.

Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA) Viorel Morari este cercetat în stare de arest preventiv, iar miercuri, 12 februarie, procurorii vor depune demers la prelungirea mandatului de arestare cu încă 30 de zile.

Potrivit procurorului general, Alexandr Stoianoglo, în cazul în care va fi găsit vinovat, pe acest dosar, Viorel Morari riscă până la 7 ani de închisoare.

Publicitate
Publicitate