Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Foștii președinți ai R. Moldova…

Foștii președinți ai R. Moldova nu vor mai beneficia de birou și asistent personal. Comisia de profil a aprobat raportul la un proiect de lege

Sursa: ZdG

Foștii președinți ai R. Moldova nu vor mai beneficia de birou de lucru și asistent personal, în caz de expirare a mandatului, de demisie sau de imposibilitate definitivă de exercitare a atribuțiilor. Comisia administrație publică și dezvoltare regională a aprobat, la ședința de miercuri, 4 octombrie, raportul la un proiect de lege de modificare a unor acte legislative, conform unui comunicat de presă publicat de Parlament.

Totodată, documentul mai propune o serie de prevederi pentru a eficientiza activitatea Cancelariei de Stat. Între altele, inițiativa prevede preluarea de către Cancelaria de Stat a sarcinii de elaborare, promovare şi monitorizare a implementării politicii statului în domeniul controlului de stat asupra activității de întreprinzător, având ca scop „o eficientizare și monitorizare semnificativă a procesului”.

De asemenea, sunt concretizate atribuțiile Cancelariei de Stat, ținând cont de sarcinile proprii unui centru al Guvernului. Printre acestea se numără asigurarea asistenței organizatorice a activității Guvernului; asigurarea colaborării Guvernului cu autoritățile publice; coordonarea activității autorităților administrației publice și a altor instituții; coordonarea, organizarea şi monitorizarea procesului de armonizare a legislației naționale cu legislația Uniunii Europene etc. Proiectul mai prevede instituirea unei funcții de secretar de stat al Guvernului.

Proiectul vizează și operarea modificărilor la Legea cu privire la Guvern prin reiterarea expresă a atribuțiilor Cancelariei de Stat privind elaborarea, coordonarea, promovarea și monitorizarea implementării politicii statului în domeniile managementului funcției publice și al funcționarilor publici în administrația publică; controlului de stat asupra activității de întreprinzător; reformei administrației publice centrale şi locale, de descentralizare și reorganizare administrativ-teritorială a țării.

Proiectul de lege urmează a fi examinat în ședința plenară a Parlamentului.