Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Proiectul de lege privind…

DOC Proiectul de lege privind accesul la informații de interes public, votat în a doua lectură

Sursa foto: OSCE

Parlamentul a votat pe 9 iunie, în a doua lectură, proiectul de lege privind accesul la informații de interes public. Noua lege prevede, printre altele, eliminarea obligației de a semna cererile de acces la informație și reducerea termenului de răspuns la solicitări.

Noua lege are ca scop asigurarea transparenței activităților din sectorul public. Documentul prevede că semnătura electronică sau olografă nu va mai fi obligatorie în cererile de acces la informații de interes public. De asemenea, proiectul definește termenul de informații de interes public, prevede extinderea listei furnizorilor de informații, precum și micșorarea termenului-limită pentru examinarea și soluționarea cererilor”, anunță Parlamentul.

O altă prevedere a noii legi, potrivit Legislativului, vizează informațiile cu accesibilitate limitată. Astfel, accesul la informații de interes public poate fi limitat dacă dezvăluirea informației va prejudicia siguranța publică, relațiile internaționale, prevenirea sau descoperirea infracțiunilor ori contravențiilor, drepturile de proprietate intelectuală, secretul comercial etc.

Totodată, potrivit Parlamentului, va fi interzisă limitarea accesului la informațiile de interes public care constituie date cu caracter personal referitoare la activitatea profesională a agenților publici, precum: numele, prenumele, funcția, studiile, experiența profesională, remunerația, conflictele de interese, sancțiunile disciplinare nestinse.

Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Justiției cu suportul Proiectului Uniunii Europene „Sprijin pentru dialogul politic structurat, coordonarea implementării Acordului de asociere și îmbunătățirea procesului de aproximare legală”.

VIDEO Problema accesului la informații, relatată de jurnaliști de la patru instituții media