Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Fostul deputat democrat, Constantin…

DOC Fostul deputat democrat, Constantin Țuțu, depistat de ANI cu o avere nejustificată de peste PATRU milioane de lei

Fostul deputat democrat, Constantin Țuțu, a fost constatat cu avere nejustificată de patru milioane de lei. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat controlul averii pe numele lui Țuțu în vara anului 2019 în legătură cu nedepunerea declarației de avere și interese personale pentru anul 2018, perioadă în care Țuțu era deputat.

„Se constată existența unei diferențe substanțiale între avere, venituri și cheltuielile dlui Constantin Țuțu, ex deputat în Parlamentul R. Moldova pentru perioada 2017, 2018, 2019 și deținerea averii cu caracter nejustificat în mărime toată de 4 374 168,76 de lei”, potrivit Actului de constatare al ANI

Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, Constantin Țuțu riscă să fie decăzut din dreptul de a mai exercita o funcție publică sau de demnitate publică cu excepția celor elective timp de 3 ani. ANI precizează că va transmite Actul în instanța de judecată competentă spre examinare în vederea dispunerii confiscării averii nejustificate. 

Actul de constatare al ANI poate fi contestat în termen de 30 de zile de la emitere la Curtea de Apel Chișinău.

În perioada 2014 – 2018 Constantin Țuțu a fost deputat în facțiunea Partidului Democrat, partid condus atunci de Vladimir Plahotniuc. După schimbarea guvernării, în iunie 2019, deputatul a părăsit R. Moldova.

În 2020, Procuratura Anticorupție a finalizat și expediat în judecată cauza penală de învinuire a fostului deputat Constantin Țuțu pentru două capete de acuzare. Este vorba despre ,,trafic de influență” și ,,escrocherie în proporții deosebit de mari”.

Potrivit probatoriului, ex-deputatul PDM ar fi pretins și primit 20 de mii de euro de la rudele unui bărbat. În schimbul acestei sume, fostul deputat le-a promis că poate influența decizia procurorilor în vederea eliberării învinuitului din arest, deși, în realitate, nu avea asemenea influențe.

ZdG a scris anterior că potrivit magistraților, fostul deputat Constantin Țuțu a fost doar un martor întâmplător al evenimentelor din 28 aprilie 2012, atunci când un om, Alexei Veretca, a fost omorât într-un schimb de focuri, iar prietenul său, Iurie Matcovschi a fost rănit. Țuțu a încercat să aplaneze conflictul și a evitat rănirea altor persoane, scoțând arma din buzunar și efectuând câteva focuri în sus. Concluzia aparține judecătorilor Curții de Apel Chișinău și se regăsește în motivarea deciziei instanței de apel în dosarul crimei din Codrii Orheiului.