Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Detalii de la PA cu…

Detalii de la PA cu privire la cauzele penale în care fostul deputat Constantin Țuțu este acuzat de escrocherie, trafic de influență și îmbogățire ilicită

Sursa: Constantin Țuțu/Facebook

Procuratura Anticorupție (PA) vine cu detalii privind cauza penală de escrocherie și trafic de influență în cadrul căreia ex-deputatul Partidului Democrat din Moldova (PDM) Constantin Țuțu a fost acuzat că, în perioada lunilor septembrie-octombrie 2017, a pretins și primit de la o persoană 20 000 de euro, pentru a influența procurori și judecători la adoptarea unor soluții favorabile unui învinuit.

Potrivit PA, la ultima ședință de judecată, care a avut loc la 23 ianuarie 2023, partea apărării a înaintat din nou o cerere prin care au solicitat transmiterea cauzei penale privind îmbogățirea ilicită pentru conexare la cauza penală din care anterior a fost disjunsă.

„Procuratura Anticorupție apreciază aceste acțiuni din partea apărării ca o încercare de a tergiversa examinarea cauzei penale”, potrivit unui comunicat.

La 11 mai 2020, Procuratura Anticorupție a expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a ex-deputatului Țuțu pentru comiterea infracțiunilor de escrocherie și traficul de influență.

De asemenea, fostul deputat a fost acuzat că, fiind persoană cu funcție de demnitate publică, în perioada 2014-2019, a efectuat cheltuieli în sume mai mari decât veniturile realizate în aceiași perioadă, și că, pentru anul 2017 și respectiv 2018, ar fi inclus în declarația de avere și interese personale date false și incomplete asupra veniturilor obținute.

La 2 noiembrie 2021, Procuratura Anticorupție a expediat în instanța de judecată cauza penală în privința lui Constantin Țuțu, în care acesta este învinuit pentru îmbogățire ilicită și fals în declarații.

La 8 decembrie 2021, la solicitarea părții apărării, instanța de judecată a decis conexarea cauzelor penale într-o singură procedură.

Totodată, potrivit PA, prin încheierea instanței de judecată din 15 februarie 2022, după solicitarea părții apărării de încetare a procesului penal în privința ex-deputatului pe două capete de acuzare privind falsul în declarații, a fost disjunsă cauza penală în privința acestuia pe capetele de învinuire pentru îmbogățire ilicită și fals în declarații și transmisă pentru repartizare și examinare altui judecător.

„Procuratura Anticorupție, considerând că aceste acțiuni din partea instanței de judecată conturează o îndoială rezonabilă de imparțialitate la examinarea cauzei, a înaintat cerere de recuzare judecătorului care a dispus soluția, în vederea transmiterii cauzei penale pe care și-a reținut-o în procedură, unui alt judecător, cerere care a fost respinsă”, notează PA.

După transmiterea cauzei disjunse unui alt judecător pentru examinarea acesteia, din 3 martie 2022, data numirii primei ședințe de judecată până în prezent, au avut loc 12 ședințe de judecată.

„Toate ședințele de judecată aflându-se la faza ședinței preliminare. Din numărul total al ședințelor de judecată, 4 ședințe au fost amânate pe motivul neprezentării inculpatului și/sau apărătorilor acestuia și în 4 ședințe de către partea apărării au fost înaintate diverse cereri”, precizează Procuratura.

La moment în privința fostului deputat este aplicată măsura procesuală de constrîngere, obligarea de a se prezenta în instanța de judecată, și măsura asiguratorie, sechestrul asupra bunului imobil și a mijloacelor bănești în limita sumei de 800 000 de lei.

ZdG a scris anterior că potrivit magistraților, fostul deputat Constantin Țuțu a fost doar un martor întâmplător al evenimentelor din 28 aprilie 2012, atunci când un om, Alexei Veretca, a fost omorât într-un schimb de focuri, iar prietenul său, Iurie Matcovschi a fost rănit. Țuțu a încercat să aplaneze conflictul și a evitat rănirea altor persoane, scoțând arma din buzunar și efectuând câteva focuri în sus. Concluzia aparține judecătorilor Curții de Apel Chișinău și se regăsește în motivarea deciziei instanței de apel în dosarul crimei din Codrii Orheiului.