Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Detalii despre cariera și averea…

Detalii despre cariera și averea lui Pavel Filip, noul președinte al Partidului Democrat din Moldova

Inginer de profesie, Pavel Filip a venit în politică în 2011, alături de Partidul Democrat din Moldova (PDM), atunci când a fost numit în funcția de ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, pentru o perioadă de cinci ani.

În 2016, Filip a devenit prim-ministru, guvernul său fiind votat aproape de miezul nopții în timp ce în fața parlamentului mii de oameni protestau împotriva învestirii guvernului.

În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, Pavel Filip a devenit deputat, fiind ales pe circumscripția nr.20 Strășeni.

Înainte de a se implica în politică, Filip a activat, începând cu anul 1991, timp de 18 ani, la SA „Bucuria”. În perioada 2001-2008 a ocupat funcția de director general. Ulterior, din 2008 până în 2011, Filip a fost directorul general al SA „TUTUN-CTC”.

Conform declarației de avere și interese personale, în perioada 2017-2018, Pavel Filip a obținut un salariu de 649.043 lei din funcția de premier, iar familia sa a obținut alți 353.260 lei de la SRL „Burex”, companie deținută de fiii premierului. 

Filip declară că are în proprietate zece terenuri cu o valoare totală de peste 600 mii lei, o casă de locuit de 54.3 mp, obținută prin moștenire, și un autoturism BMW X5 fabricat în 2005 și achiziționat în același an cu 400.000 lei.

În declarația de avere și interese personale a premierului se regăsește și casa de locuit de 316 mp, construită în 2010, despre care ZdG a scris în ianuarie 2016, atunci când Filip a fost numit prim-ministru, că nu se regăsea, în acel moment, în declarația sa de avere. Ulterior, după apariția articolului din ZdG, casa, înscrisă oficial pe numele fiului mai mic al premierului, a început să fie trecută în declarațiile de avere depuse de Filip.

În decembrie 2018 Rise Moldova a scris că familia lui Pavel Filip a intrat și în posesia unui alt imobil de milioane, situat în imediata apropiere a casei în care locuia prim-ministrul de atunci. Mai exact, impunătorul imobil, cu o suprafață de 400 mp și o valoare de peste 200 de mii de euro, a fost cumpărat prin intermediul unor firme care aparțin fiilor lui Pavel Filip.

Sâmbătă, 7 septembrie 2019, Pavel Filip a fost ales în funcția de președinte al Partidului Democrat din Moldova după ce, în ultimii ani, a fost prim-vicepreședinte al formațiunii, iar din iunie curent a asigurat interimatul funcției de președinte al partidului.

Publicitate
Publicitate