Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Deputații europeni salută eforturile R.…

Deputații europeni salută eforturile R. Moldova de aderare la UE și cer accelerarea procesului: „Solicităm liberalizarea permanentă a comerțului dintre UE și R. Moldova”

Sursa: europarl.europa.eu

Comisia pentru afaceri externe din cadrul Parlamentului European solicită Comisiei Europene să își sporească sprijinul pentru R. Moldova în vederea aderării la UE.

Într-un nou raport, deputații din Comisia pentru afaceri externe evidențiază „progresul constant” al Moldovei în reformele legate de aderarea la UE, în ciuda „provocărilor interne și externe semnificative”, conform unui comunicat de presă al Parlamentului.

Un raport aprobat marți dimineață de deputații din Comisia pentru afaceri externe, cu 52 de voturi pentru, 11 împotrivă și 3 abțineri, salută „angajamentul exemplar” al Moldovei, țară candidată la UE, de a avansa pe calea integrării în UE și recunoaște că relațiile UE-Moldova au intrat „într-o nouă etapă”.

„Cooperarea s-a intensificat alături de eforturile susținute ale Chișinăului de a alinia legislația R. Moldova la așa-numitul acquis comunitar. În ciuda provocărilor interne și externe semnificative, cum ar fi efectele războiului continuu al Rusiei împotriva Ucrainei vecine și interferența Moscovei în procesele democratice ale țării, deputații europeni salută progresele înregistrate de guvernul moldovean în ceea ce privește agenda de extindere, inclusiv în cadrul procesului de examinare bilaterală și ambiția de a deschide negocieri privind mai multe grupuri. Deputații solicită Comisiei Europene să își sporească sprijinul pentru guvernul moldovean în vederea atingerii acestor obiective”, se arată în comunicatul de presă.

Conform președintelui Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, Siegfried Mureșan, în urma unui amendament pe care l-a depus împreună cu colegii săi din Partidul Național Liberal și din Grupul PPE din Parlamentul European, raportul salută angajamentul autorităților din R. Moldova de a finaliza procesul de screening al legislației în contextul aderării la UE și de a deschide primele capitole efective de negociere în următoarele luni.

„Totodată, solicităm liberalizarea permanentă a comerțului dintre UE și R. Moldova. Această măsură ar înlocui actuala liberalizare temporară, introdusă după declanșarea războiului din Ucraina de către Rusia, care a permis produselor agricole moldovenești — private de accesul la piețele din est — să fie redirecționate către piața europeană. Liberalizarea temporară a dus deja la o creștere semnificativă a exporturilor produselor agricole moldovenești către UE, în beneficiul producătorilor locali. O liberalizare permanentă ar oferi însă mai multă predictibilitate producătorilor autohtoni și ar crește încrederea investitorilor în economia din R. Moldova”, a scris Mureșan pe rețelele de socializare.

Interferența Rusiei în procesele democratice din Moldova

Deputații europeni remarcă faptul că atât referendumul constituțional privind integrarea europeană, cât și ultimele alegeri prezidențiale din R. Moldova, desfășurate la sfârșitul anului 2024, au confirmat sprijinul majorității moldovenilor pentru aderarea la UE și reformele pro-europene. În ciuda faptului că au fost supuse „unei campanii hibride masive din partea Rusiei și a acoliților săi”, deputații europeni spun că atât referendumul, cât și alegerile s-au desfășurat „în mod profesionist” și „cu un extraordinar simț al datoriei și al dedicării”. De asemenea, aceștia remarcă faptul că alegerile parlamentare din toamna anului 2025 vor fi „cruciale” pentru continuarea traiectoriei pro-europene a Moldovei și avertizează cu privire la intensificarea probabilă a interferențelor străine, în special rusești, și a atacurilor hibride.

Reforma justiției rămâne esențială

În raport, deputații europeni salută recentul Plan de creștere pentru Moldova, care vizează sprijinirea reformelor socio-economice și fundamentale ale țării, precum și Facilitatea de reformă și creștere, în valoare de 2,02 miliarde de euro, care constituie cel mai mare pachet de sprijin financiar al UE pentru Moldova de la independența țării. Ei solicită Comisiei Europene să sprijine autoritățile moldovene în punerea în aplicare a agendei de reformă necesare pentru absorbția eficientă a fondurilor din această facilitate.

„Având în vedere că o reformă cuprinzătoare a justiției este esențială pentru succesul reformelor democratice și legate de aderarea Moldovei la UE, deputații europeni doresc ca UE să continue să sprijine în mod activ reforma justiției în țară. De asemenea, aceștia subliniază necesitatea ca autoritățile moldovene să continue să abordeze probleme fundamentale precum spălarea banilor și corupția”, se mai menționează în comunicatul de presă.

Alinierea Moldovei la UE în domeniul politicii externe

În contextul extinderii UE, raportul salută cooperarea constantă și în creștere a Moldovei cu UE pe probleme de politică externă, alinierea la UE crescând de la 54% în 2022 la 86% în 2024. Deputații europeni vor ca țara să continue această evoluție, inclusiv atunci când vine vorba de prevenirea eludării sancțiunilor împotriva Rusiei și Belarusului. Deputații europeni subliniază rolul Moldovei ca un „contribuitor-cheie la securitatea regională și europeană, inclusiv prin sprijinul neclintit al țării pentru Ucraina de la începutul războiului de agresiune al Rusiei, inclusiv prin primirea refugiaților ucraineni”.

Raportul va fi supus votului Parlamentului European în cadrul unei sesiuni plenare viitoare.