Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cum a picat moțiunea de…

Cum a picat moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului după opt ore de dezbateri în Parlament

Timp de opt ore, deputații din Parlament și miniștrii din Guvernul Recean au dezbătut moțiunea de cenzură înaintată de către Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS). La ora 2:08, moțiunea de cenzură a picat, fiind susținută doar de 16 deputați, 60 de deputați au votat contra, iar 6 s-au abținut. Opoziția a cerut să se voteze repetat, dar președintele Parlamentului Igor Grosu a refuzat: „Vreți să vă faceți de rușine încă o dată?”.

Chiar dacă doar 16 deputați BCS au votat „pentru” moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului, aceasta a fost inițiată de 26 de deputați din fracțiune.

Igor Grosu către Vlad Batrîncea: „Vlad, tu ai votat contra. Glumesc, asta eu”.

La ședința Legislativului din 5 octombrie 2023, deputatul BCS Vlad Batrîncea a anunțat că fracțiunea din care face parte înaintează moțiune de cenzură asupra activității Guvernului. De la tribuna Parlamentului, deputata BCS Tatiana Cunețchi a dat citire textului moțiunii.

La ședința plenară din 19 octombrie, Prim-ministrul Dorin Recean a prezentat un raport despre acțiunile Guvernului de până acum. Rând pe rând, miniștrii au ieșit la tribună, de unde și-au prezentat de asemenea raportul de activitate.

După discursurile miniștrilor, deputatul Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii BCS și unul dintre autorii moțiunii de cenzură a anunțat că opoziția va depune o sesizare la Curtea Constituțională în dimineața zilei de 20 octombrie.

Când 8 ore noi am auzit subiecte care nu țin de moțiune, pentru stenogramă, noi ne vom adresa la Curtea Constituțională și vom solicita repetat să vină Guvernul și să răspundă la moțiunea de cenzură. Ați încălcat legea”, a declarat parlamentarul.

Ulterior, deputații au adresat întrebări referitoare la activitatea Guvernului.

Nu au fost doar discursuri formale, ci un semnal clar că Moldova este pe calea cea bună, cu o administrație care pune în centrul atenției bunăstarea cetățenilor săi.

În domenii cheie precum economie, infrastructură, sănătate, educație, social, afaceri interne, apărare, afaceri externe și integrării europene, energie, justiție, agricultură, finanțe publice, reintegrare, și cultură, planurile prezentate arată o înțelegere detaliată a nevoilor și provocărilor cu care se confruntă țara noastră. Fiecare oficial a pus pe masă soluții concrete, bazate pe analiză și date, dar și pe sensibilitate față de realitățile complexe din țara noastră”, a scris purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.