Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Critici pentru presă, de la…

Critici pentru presă, de la premierul Chicu. API: „Încă un atac împotriva mass-media”

La o zi după Ziua Libertății Presei, premierul R. Moldova, Ion Chicu, a postat luni, 4 mai, un mesaj lung pe Facebook în care critică presa de la Chișinău. În mesaj, premierul aduce mai multe acuzații în adresa patronilor de instituții media și le recomandă acestora „să spună adevărul oamenilor”. Directorul Asociației Presei Independente (API) califică mesajul lui Chicu drept un atac grav împotriva instituțiilor mass-media.

Mesajul lui Ion Chicu, la o zi după Ziua Libertăţii Presei: Pe manele departe nu veți ajunge

Vreau să aduc sincere mulțumiri reprezentanților presei, care fac totul pentru a informa obiectiv cetățenii. Din prima zi de mandat, dar și la etapa când eram la Ministerul Finanțelor, am fost foarte deschis pentru presă, am răspuns la toate întrebările, inlcusiv remise la miez de noapte prin rețelele de socializare. Eu și colegii mei din guvern am fost pe la toate posturile TV sau radio, încercând să informăm cetățenii despre starea lucrurilor în țară. Am prezentat informația așa cum este, fără a evita să spunem lucrurilor pe nume.

Însă, informația obiectivă nu prea aduce bani patronilor mediatici. Publicul a fost treptat învățat cu ”Las fierbinți” și ”Garcea” – aici se fac banii pe publicitate. N-o să mai vedeți emisiuni la ”posturile independente” despre oamenii, care muncesc, care nu se rușinează să spună că-s cetățeni ce țin la țara noastră. Artiștii noștri redutabili nu mai încap pe ecranele ”protv-urilor” – manelele le-au luat locul. Opinia medicilor despre epidemie nu mai contează – ”experții” polivalenți au ocupat platourile. Stimați patroni mediatici – învățați-vă să faceți business cinstit – spuneți adevărul oamenilor. Pe manele departe nu veți ajunge. Plus la toate, pe piața fake-urilor voi nu mai puteți concura, oricât ați investi – rețelele vă iau „pîinea și untul”.

Veți pierde mulți businessul, dacă nu vă schimbați atitudinea și nu livrați oamenilor informație. Și nici ”finanțarea geopolitică” nu va mai fi o sursă durabilă.

După 15 mai, când se finalizează (sper) starea de urgență, se va reveni la formatul precedent – jurnaliștii vor avea acces la evenimentele importante și conferințe de presă. Informarea corectă a societății este prioritatea noastră, iar ”presa independentă” finanțată pe manele nu are nici o șansă – moldovenii sunt cu mult mai înțelepți decât cred unii.

O săptămână frumoasă tuturor!”, a scris Chicu pe Facebook.

API: Încă un atac împotriva mass-media

În acest context, directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei, a publicat un scurt comentariu în care susține că mesajul premierului Ion Chicu este încă un atac al acestuia asupra jurnaliștilor.

„Încă) un atac al premierului Chicu împotriva mass-mediei și în special împotriva PRO TV, semn că jurnaliștii care nu se mulțumesc cu informația dozată transmisă de „specialiștii cu glande”, ci sapă mai adânc și prezintă inclusiv aspectele care deranjează guvernarea, își fac treaba bine”, a scris Petru Macovei.