Principală  —  Blog  —  Cititorul de gardă   —   Cititorul de gardă/ O radiografie…

Cititorul de gardă O radiografie a războiul din Ucraina, făcută de un participant la războiul de la Nistru

Imagine simbol

Din țara vecină, Ucraina, ajung la noi vești cutremurătoare. Deși ostașii ucraineni continuă să lupte pe viață și pe moarte, apărându-și cu dârzenie țara și poporul, înaintând încet, dar cu siguranță spre Est, rușii nu cedează. Sunt mulți, deoarece țara lor e mare. Iar conducătorului acestui imperiu nu-i pasă deloc de soldații, de cetățenii acestui stat care mor ca muștele otrăvite.

Se pare că el și-a pierdut definitiv cugetul sau poate că nici nu l-a avut. Văzând că nu câștigă teren cu hoarda sa terestră, a pus în funcțiune rachetele, care bat de peste tot, mai ales dinspre Marea Neagră pe care mișelul a pus stăpânire. Distrug tot ce le stă în cale: fabrici, uzine, școli, grădinițe, magazine, muzee, spitale și chiar biserici. Orașe și sate întregi sunt făcute una cu pământul. Au ucis oameni pașnici, copii, bătrâni. Și-au bătut joc, au violat femei și fete, ca apoi să le omoare. Au umplut localitățile cu gropi comune, înhumând oameni, pe unii poate chiar de vii, ca apoi, în cel mai josnic și obraznic mod, să nu-și recunoască crimele, dând vina pe ucraineni. De fapt, când oare au recunoscut ei fărădelegile comise în raport cu țările și popoarele pașnice?

Tot ei au furat cereale și tehnică agricolă pe care au dus-o în Rusia

În cele peste 500 de zile de război, au distrus mii de hectare de pădure cu tot cu viețuitoare, au măcelărit mii de hectare de terenuri agricole, secătuindu-le de vlagă. Când au văzut că pierd, s-au retras, îngropând mine peste tot. Tot ei, au furat cereale și tehnică agricolă pe care au dus-o în Rusia.

Planul lor de a ocupa Ucraina în scurt timp a eșuat. Deși au fost avertizați de voci influente să nu se bage peste ucraineni, că vor fi bătuți, ei nu au înțeles. Au năvălit mișelește, dimineața, pe timp de iarnă. Iar din trista lecție a faptelor hitleriștilor din 1939-1941 nu le-a rămas nimic în minte. Au procedat la fel. Iar obrăznicia lor și aici și-a spus cuvântul, declarându-i pe ucraineni fasciști. Au comis mii de crime, soldate cu morți, răniți sau dispăruți fără urmă. Una dintre cele mai recente infracțiuni rusești comise în Ucraina a pus în pericol o bucată de continent. Odată cu distrugerea barajului Hidrocentralei de la Kahovka, au fost înecate sute de localități. Mii de oameni au rămas fără locuințe, acestea pur și simplu fiind luate de apele râului Nipru, fiind duse spre Marea Neagră. Inundațiile provocate au distrus mii de hectare de teren. S-a distrus flora și fauna, fiind înecate mii de animale sălbatice și domestice. Îmi amintesc cu dezgust cum la ONU, reprezentantul Federației Ruse făcea spume la gură, declarându-i pe ucraineni vinovați. Cum poate un conducător care-și iubește poporul să provoace atâta rău poporului său? Cum poate o armată care-și apără cetățenii să distrugă ceea ce este atât de prețios și vital pentru oameni? Nu! Nu ucrainenii au distrus hidrocentrala! De vină sunt cei care mor de invidie că ei, ucrainenii, trăiesc cu mult mai bine și sunt mult mai uniți!

Actuala Rusie nu mai este cea de pe vremea lui Lenin, Stalin, Hrușciov, Brejnev

Printre noi, aici, în R. Moldova, sunt încă mulți nostalgici care mai plâng după Uniunea Sovietică. Aceștia nu uită să spună că uite, atunci era mai bine, că în perioada sovietică, fiind sub ruși, aveam de toate, că rușii ne-au învățat etc… De fapt, dacă nu dădeau rușii peste noi, nicicum nu rămâneam subdezvoltați. Nu noi i-am chemat încoace. De altfel, țările în care azi pleacă mulți la lucru sau chiar se transferă cu traiul nu au fost sub ruși vreodată. Aceste state s-au dezvoltat în așa fel, încât au avansat cu mult, fiind mai prospere și mai disciplinate. Actuala Rusie nu mai este cea de pe vremea lui Lenin, Stalin, Hrușciov, Brejnev. Nici chiar Rusia lui Elțin nu mai este. Actualul conducător a transformat-o într-un imperiu al răului. Acum în Rusia poți face pușcărie pentru că ții în mâini un porumbel. Sau pentru că porți încălțăminte de culoare galben-albastru. În Rusia azi nu se mai cântă „Fie soare întruna”, cum se cânta cândva. Azi, în Rusia, în școli elevii învață construcția automatului, acolo chiar și picilor li se spune că „haholii trebuiesc hăcuiți”. Și atunci cine sunt adevărații fasciști?!

Intuiția mea de fost participant la Războiul pentru Independența R. Moldova îmi spune că în războiul de sub coastele noastre ucrainenii vor învinge. Pentru că ei luptă pentru țară, pentru popor. Pentru că sunt uniți! Și eu mă rog pentru ei, mă rog pentru președintele lor care a devenit un EROU al națiunii, dând dovadă de curaj și devotament! Slavă Ucrainei! Slavă Eroilor!

Valeriu Urschi, participant la războiul pentru Independența R. Moldova, s. Cotiujenii Mari, Șoldănești