Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Chicu susține că nu va…

Chicu susține că nu va aviza pozitiv diminuarea salariilor pentru deputați: „A fost o restabilire a echității”

Premierul Ion Chicu declară că Guvernul nu va aviza pozitiv inițiativa fracțiunii PSRM cu privire la diminuarea salariilor pentru deputați, iar majorarea salariilor pentru parlamentari este, în opinia sa, „restabilirea unei echități”.

„Eu nu știu ce cred deputații. Eu vreau să vă spun ce crede Guvernul. Eu nu voi veni niciodată cu aviz pozitiv la inițiative de diminuare a salariilor, indiferent ale cui sunt. Dacă vă referiți la deputați, tot timpul și peste tot, salariile deputaților or sunt echivalente cu a miniștrilor, or mai mari. La noi a fost un decalaj mare instituitit, apropo, în decembrie 2018, când deputaților li s-a stabilit un salariu cu mult mai mic decât cel al miniștrilor. Cred că a fost o restabilire a echității, iar populismul ieftin, promovat inclusiv de instituțiile mass-media, nu face față și nu contribuie la soluționarea problemlor societății”, a declarat Ion Chicu, fără a le spune jurnaliștilor la ce se referă atunci când invocă „populismul”.

Recent, câțiva deputați din fracțiunea PAS au anunțat că salariile deputaților au fost majorate cu peste 4 000 de lei. Acest lucru a fost posibil după ce a fost susținut de Guvern și votat amendamentul depus de către democratul Vladimir Cebotari la proiectul de lege a bugetului de stat pentru anul 2020, care a intrat în vigoare din 1 ianuarie curent. Autorul amendamentului, Vladimir Cebotari, susține că astfel a fost „corectată o eroare disproporționată a stabilirii salariilor funcționarilor publici”.

Potrivit lui Sergiu Litvinenco, deputat PAS, salariul de funcție al deputatului a crescut de la 13940 de lei la 18122 de lei.

După ce subiectul a fost mediat în spațiul public, deputații socialiști au ieșit în fața presei, anunțând că fracțiunea PSRM va cere ca deputații să fie excluși din lista angajaților Legislativului care să beneficieze de salarii mai mari.