Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ceslav Panico spune că un…

Ceslav Panico spune că un „înalt oficial” s-ar fi implicat în activitatea Oficiului Avocatului Poporului, solicitând-i să modifice un raport de constatare

Sursă foto: Facebook/ Ceaslav Panico

Avocatul Poporului Ceslav Panico afirmă că un „înalt oficial” s-ar fi implicat în activitatea Oficiului, solicitând-i, printr-un email, să modifice un raport de constatare, unde expunea „mai multe chestiuni problematice”. Potrivit lui, în peste 25 de ani de activitate ai Oficiului Avocatului Poporului, această scrisoare este o premieră pentru instituția reacreditată de ONU cu statutul A, în octombrie.

Pe o rețea de socializare, Ceslav Panico a relatat că astăzi, 19 ianuarie, a primit două emailuri: unul de la un ministru, altul de la conducătorul unei altei instituții importante, care se referă la subiecte diferite, dar țin de respectarea drepturilor omului, remarcând diferența celor doi „de a vedea și a aborda lucrurile”. Totuși, acesta nu a dat nume.

În primul email (…)se vedea clar intenția conducătorului de a îmbunătăți situației în domeniul său. În al doilea email, conducătorul/ minstrul celuilalt domeniu vine mai că nu cu o somație și o negare a constatărilor identificate de către Oficiul Avocatului Poporului și cu solicitarea de a modifica raportul de constatare. Drept că, mie nu îmi este clar din scrisoare/ email dacă se dorește mai mult îmbunătățirea situației din acel domeniu sau, pur și simplu, este o „încercare” de a ocoli noțiunea de imixtiune în activitatea Avocatului Poporului, care apropo este o instituție de rang internațional și constituțional”, a specificat ombudsmanul.

În continuare, Avocatul Poporului punctează: „vrem noi sau nu vrem noi să acceptăm constatările organizațiilor internaționale sau societății civile, dar de la negarea acestor constatări situația în teren nu se va schimba”.

(…)Recomandările Avocatului Poporului nu vin să critice persoana sau doresc „denigrarea” acelei instituții, chiar dacă ele sunt neplăcute și ne supărăm pe ele (metaforic vorbind, doar nu ne superăm pe medic atunci când ne spune că avem o boală, nu?! (…)”, conchide Ceslav Panico.