Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Avionul fără vize

Avionul fără vize

468-fara-vize-128 aprilie 2014 este o zi istorică pentru cetăţenii R. Moldova. O spun politicienii, dar şi oamenii care au fost nevoiţi să stea la cozi la ambasade pentru a obţine o viză de călătorie în ţările europene. Cu ocazia liberalizării regimului de vize, o delegaţie a R. Moldova a zburat luni spre Atena, capitala Greciei, care în prezent deţine Preşedinţia Uniunii Europene. Peste 100 de cetăţeni, printre care politicieni, studenţi, oameni simpli şi jurnalişti, au avut oportunitatea să participe la evenimentul „Fără vize în UE”.

Privirea le trădează emoţiile. Urmează coloana, dar continuă să fie nesiguri şi impresionaţi de ceea ce văd. Unii au ajuns pentru prima dată într-un aeroport. Se pierd cumva printre cele câteva zeci de elevi şi studenţi care, la fel ca şi dânşii, flutură emoţionaţi două steguleţe, unul tricolor, iar celălalt, european. Se uită cu interes şi spre politicienii, pe care, până acum, i-au văzut mai mult la ecranele televizoarelor. „Astăzi, este o zi importantă, o zi istorică pentru noi, cetăţenii din R. Moldova, pentru că putem călători fără vize!”, spune prim-ministrul la microfon. Importante sunt şi cele două ore care-i mai despart pe unii de copii, părinţi, fraţi, iar pe alţii de nepoţii pe care nu i-au ţinut în braţe niciodată.

468-fara-vize-6La peste 1.600 km distanţă, la poalele Acropolisului din Atena, emoţionaţi sunt şi cele câteva zeci de moldoveni care-i aşteaptă nerăbdători pe cei de acasă. „De vreo 5 ani nu am fost acasă. Am venit în Grecia cu 16 ani în urmă. Ne bucură hotărârea aceasta cu vizele, pentru că va circula lumea mai uşor, fără frică, fără grijă, nu ca noi, care am venit aici pe jos”, spune Natalia Patraşanu, originară din Cantemir. Femeia a lucrat mai mulţi ani în calitate de contabilă, dar salariul mic pe care-l avea acasă a motivat-o să plece. „Aici, avem grijă de bătrâni, dar avem salariu mai mare. Moldova rămâne patria noastră, dar ne-am stabilit cu traiul aici. M-aş întoarce dacă aş avea un loc de muncă”, adaugă femeia. „Avionul fără vize” i-a adus fratele, pentru că pe ceilalţi ai casei a avut ea grijă să-i aducă mai aproape.

468-fara-vize-3„Am câştigat puţin material, dar am pierdut mult mai mult”

Lacrimi de bucurie şi îmbrăţişări emoţionante întrerup valul de aplauze ce întâlnea delegaţia venită de acasă. „Numai sufletul meu ştie ce simt acum, dar vreau să fiu fără lacrimi, că-s tare stresată”, spune Domnica Vasilachi, care, pentru prima dată, îşi ţine în braţe nepoţii. Alături o mamă îşi îmbrăţişează fiica şi nepoata. Le întreabă cum a fost zborul, iar fiica îşi exprimă impresiile plăcute şi neaşteptate. A mai fost în Grecia, acum câţiva ani, însă a fost nevoită să aştepte jumătate de an până şi-a luat viza pentru călătorie.

468-fara-vize-4Alături, o mamă îşi priveşte băiatul care, între timp, a devenit bărbat în toată legea. Larisa Liubinschi, originară din Nisporeni, se străduie să ajungă cel puţin o dată pe an acasă. „Îmi lipsesc oamenii apropiaţi. Cu părere de rău, am pierdut timpul şi nu i-am văzut cum au crescut. L-am lăsat pe unul de 17 ani şi pe altul de 11. Când revin acasă, parcă sunt oaspete. Toţi au prietenii lor, iar eu mă simt deja în plus. Am pierdut ce a fost mai scump. Sunt momente pe care nu le mai pot recupera vreodată. Am câştigat puţin material, dar am pierdut mult mai mult. Cu niciun ban nu poţi întoarce asta”, ne spune femeia, care se află în Grecia de 18 ani. „Mă bucură anularea vizelor. Eu am documente şi cum mă duceam acasă aşa o să mă şi duc, dar e mai comod pentru copiii mei, care n-au fost aici niciodată”, adaugă femeia, îndreptându-şi privirile spre feciorul care a ajuns aici pentru prima dată.

„Acesta este viitorul nostru, al copiilor şi nepoţilor noştri”

468-fara-vize-7În mijlocul mulţimii se formează un grup mai mare. Câţiva membri ai diasporei moldoveneşti din Grecia îi adresează premierului doleanţele. „Aveţi un început bun şi ne bucurăm şi noi. O să vă susţinem, fiindcă acesta este viitorul nostru, al copiilor şi nepoţilor noştri. O singură dorinţă mai avem. Să putem primi şi o pensie, fiindcă noi plătim aici impozitele, iar mâine-poimâine ajungem la acea vârstă. E o problemă dureroasă a noastră”, zice o femeie din mulţime. „Acordul privind asistenţa în domeniul social se discută încă, dar suntem în fază avansată”, le răspunde Valentin Ciumac Ambasador al R. Moldova în Republica Elenă. Tot aici, un bărbat întreabă despre posibilităţile de a lua un împumut, pentru că planifică să revină acasă.

Între timp, elevii şi studenţii se pregătesc să urce spre Partenon, cel mai important monument de pe Acropolă. Emoţiile sunt greu de reţinut. De jur-împrejur e o privelişte ce nu prea lasă timp de vorbă. Printre sutele de turişti care se află în preajmă, moldovenii se recunosc după ecusonul pe care-l au la gât, tricolore pe care scrie „Fără vize în UE”.

468-fara-vize-5Autocarele cu moldoveni se îndreaptă spre regiunea Pendelis, care se află pe al doilea cel mai înalt munte din Attica (una dintre cele 13 regiuni ale Greciei). Drumul e însoţit de o ploaie aşteptată, care mai rar ajunge pe aici în sezonul cald. La Pendelis, într-un restaurant dosit de pădurea verde urmează o masă copioasă, însoţită de muzică populară. Printre bucatele greceşti, ochii surprind sarmalele împletite în frunză de vie. La microfon se vorbeşte despre importanţa liberalizării regimului de vize. Rudele se privesc între ele cu un fel de nesaţ şi mai aruncă câte o privire la ceas. Se apropie ora zborului spre casă. Faptul că de acum înainte drumul spre cei dragi ar putea fi uşurat de această liberalizare încă nu-i scuteşte de amintirile poate mai puţin plăcute din experienţele precedente. Prea mult timp au răbdat distanţa, îngrelată şi mai mult de birocraţie. Urmează un alt val de îmbrăţişări şi lacrimi. Zborul spre casă e mai liniştit, mai tăcut şi mai plin de gânduri.

468-fara-vize-8„Europa înseamnă unire între oameni”

R.Moldova este prima ţară din Parteneriatul Estic care a beneficiat de regimul liberalizat de vize. Acest fapt este un rezultat al eforturilor comune ale Uniunii Europene şi R.Moldova, menţionează Şeful delegaţiei UE, Pirkka Tapiola. „Apropierea de UE de multe ori presupune o muncă asiduă. Aceasta implică reforme, acţiuni concrete şi schimbarea lucrurilor şi a modului de funcţionare a lor. Europa înseamnă unire între oameni. Să aducem popoarele mai aproape. Europa înseamnă înţelegere reciprocă, să ne ascultăm şi să ne înţelegm unii cu alţii. Aceste posibilităţi devin şi mai largi din 28 aprilie. Vom avea posibilitatea să construim punţi pentru toţi. Este cu adevărat o zi frumoasă, o zi europeană”, a declarat Tapiola în cadrul momentului festiv de la Aeroport.

De la 28 aprilie 2014, cetăţenii R. Moldova care deţin paşapoarte biometrice pot călători fără vize în oricare stat din zona Schengen, la care se adaugă şi România şi Bulgaria, care sunt ţări în curs de aderare. Perioada de şedere pe teritoriul statelor din zonă nu trebuie să depăşească 90 de zile în decursul a şase luni. În cazul depăşirii perioadei maxime de şedere, vor fi aplicate amenzi de până la 3.000 de euro şi/sau interdicţii de a mai intra în spaţiul Schengen. Suplimentar paşaportului, Poliţia de Frontieră poate solicita şi documente care justifică scopul şi condiţiile şederii şi care fac dovada existenţei unor mijloace financiare pentru întreţinere pe perioada şederii, precum şi pentru întoarcerea în ţara de origine.