Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Alegeri prezidențiale/ Tragere la sorți:…

Alegeri prezidențiale Tragere la sorți: Cine ar putea fi primul candidat în buletinul de vot

Renato Usatîi urmează să fie primul candidat de pe buletinul de vot la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, iar al doilea – Andrei Năstase. Pozițiile au fost trase la sorți luni, 7 septembrie, în ziua în care cei doi au depus listele cu semnături.

Grupul de inițiativă al lui Usatîi a adunta 24 122 de semnături, iar cel al lui Năstase –  25.421 de semnături.

CEC urmează să decidă în tremne de șapte zile cu privire la acestora în calitate de candidați.

Joi, 3 septembrie, au fost înregistrate grupurile de inițiativă propuse de șapte candidați desemnați pentru a participa la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie –  Tudor Deliu (PLDM), Renato Usatîi (Partidul Nostru), Andrei Năstase (Platforma DA), Maia Sandu (PAS), Octavian Țîcu (PUN), Andrian Candu („Pro Moldova”) și Dorin Chirtoacă (Blocul electoral UNIREA), iar cele ale lui Ion Costaș și Aleksandr Kalinin au fost respinse, ultimii depunând repetat actele.

Conform prevederilor Codului electoral, pentru a fi înregistraţi de CEC, toţi candidaţii la funcţia de preşedinte al R. Moldova depun liste de subscripţie, care conţin semnăturile a cel puţin 15.000 şi nu mai mult de 25.000 de alegători din cel puţin jumătate din numărul unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova. Se consideră conforme cu această prevedere unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi ale R. Moldova în care au fost colectate nu mai puţin de 600 de semnături.

Alegerile prezidențiale sunt programate pentru 1 noiembrie. Perioada de desemnare și colectare a semnăturilor susținătorilor candidaților la alegerile pentru funcția de președinte al R. Moldova este 1 septembrie – 1 octombrie.