Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Partidul Șor anunță că va…

Partidul Șor anunță că va contesta la CC hotărârea prin care Ilan Șor a rămas fără mandat de deputat. Olesea Stamate: „Legislativul nu a ridicat mandatul acestuia, ci a constatat încetarea de drept a mandatului”

Sursa: partidulsor.md

Reprezentanții partidului Șor anunță că vor contesta la Curtea Constituțională (CC) hotărârea Parlamentului privind „ridicarea mandatului de deputat al lui Ilan Șor”. Totuși, președinta Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități Olesea Stamate a subliniat că Legislativul nu a ridicat mandatul acestuia, ci a constatat încetarea de drept a mandatului, în urma deciziei Curții de Apel Chisinău prin care Ilan Șor a fost condamnat la 15 ani de privațiune de libertate cu executare.

Partidul Șor a comunicat că a luat act de „abuzul fără precedent, finalizat astăzi prin votarea de către majoritatea parlamentară a hotărârii ilegale de încetare a mandatului lui Ilan Șor”. Potrivit comunicatului emis de formațiunea politică, acest act ar contraveni flagrant principiilor unui mandat reprezentativ și ar sfida alegerea poporului.

De cealaltă parte, deputata Olesea Stamate a a venit cu precizări „pentru cei care vor lansa întrebări referitoare la legalitatea acestei hotărâri”.

„1. Curtea Constituțională a statuat in Hotărârea sa nr 2/2015 că „încălcarea condițiilor de eligibilitate după validarea mandatului Constituție motiv de incompatibilitate absoluta cu calitatea de deputat in Parlamrnt, mandatul urmând a înceta de drept”. Or, unul din criteriile de eligibilitate este lipsa condamnării penale la închisoare (Codul electoral, art 13).

Curtea a statuat ca în cazul condamnării deputatului pentru infracțiuni săvârșite cu intenție și/sau condamnării la închisoare prin hotărâre judecătoarească definitiva, inclusiv ale unui stat străin, mandatul acestuia nu poate fi ridicat, ci încetează de drept.

2. Articolul 120 din Constituție prevede ca executarea sentințelor judecătorești definitive este obligatorie. De asemenea, Curtea Constituțională, în Decizia nr. 152/2016 a concluzionat ca restrângerea domeniului de executare a hotărârilor judecătorești definitive la cele irevocabile este contrara prevederilor exprese ale articolului 120 din Constituție”, a menționat Stamate.

Ilan Șor, președintele Partidului Politic „Șor”, condamnat de magistrații Curții de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip închis, pentru escrocherie și spălarea banilor, în dosarul „Frauda bancară”, a rămas fără fotoliul de deputat.

Parlamentul a adoptat joi, 27 aprilie, un proiect de hotărâre prin care se constată încetarea de drept a calității de deputat în Parlament a lui Ilan Șor. Proiectul a fost susținut de 56 de deputați PAS. Pentru decizie nu a votat un deputat PAS, comuniștii și socialiștii.

Totodată, proiectul de hotărâre prevede că un mandat de deputat în Legislativ, care aparține Partidului Politic „Șor”, a fost declarat vacant.