Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Observator ENEMO despre culisele electorale

Observator ENEMO despre culisele electorale

Galina Bahietova, observator ENEMO, face dezvăluiri în presa rusă despre implicarea poliţiei din R. Moldova în procesul de observare a alegerilor parlamentare anticipate din R. Moldova. Bahietova spune că are o experienţă de un deceniu de observare a alegerilor în Ucraina şi că nu a crezut vreodată că prima sa misiune internaţională, la alegerile din R. Moldova, se va încheia fără a începe. Observatorul ENEMO aminteşte că R. Moldova a invitat 140 de observatori din partea acestei organizaţii, reprezentanţi ai Ucrainei, Belarusului, Rusiei, Kazahstanului, Kîrghistanului, Georgiei, Armeniei, Azerbaigeanului. Deşi au fost invitate 140 de persoane, doar 53 au primit acreditări din partea CEC.

«Este regretabil că instituţiile oficiale ale R. Moldova, dar şi persoane necunoscute au creat condiţii insuportabile de muncă pentru reprezentanţii misiunii noastre”, spune Galina Bahietova.
Ea precizează că unor colegi de-ai săi li s-a imputat intrarea ilegală în R. Moldova, aceştia fiind obligaţi să părăsească teritoriul statului timp de 24 de ore.

Observatorii din Georgia au fost opriţi în aeroport, unde s-au aflat timp de 24 de ore, după care au fost trimişi acasă.

Bahietova aminteşte că în mediile de informare oficiale a fost lansată o amplă campanie de discreditare a observatorilor ENEMO. „Persoane oficiale au acuzat observatorii că acestea ar fi persoane cu antecedente penale, „extzremişti”, „specializaţi” în organizarea „revoluţiilor orange”, povesteşte Galina Bahietova.

Observatorii au fost ameninţaţi cu răfuială fizică, în cazul în care nu vor părăsi R. Moldova până în ziua alegerilor, iar un grup a fost blocat în zona de odihnă în care aceştia fuseseră cazaţi.

În acelaşi context, cinci reprezentanţi ai misiunii ENEMO, care se aflau în condiţii legale la Soroca, au fost reţinuţi de poliţişti, aflându-se la comisariat timp de 10 ore. Ulterior, o instanţă de judecată a decis expulzarea lor, în cel mai brutal mod. Ei au fost transportaţi cu bacul în stânga Nistrului, unora interzicându-li-se să-şi ia lucrurile personale de la locul cazării.

În urma acestor abuzuri, pe 28 iulie, la 15.00, observatorii ENEMO au decis să-şi înceteze orice fel de activitate în R. Moldova.

ENEMO este o reţea europeană de organizaţii care participă la observarea alegerilor. ENEMO este formată din 18 organizaţii neguvernamentale din 16 ţări din Europa de Est şi Asia. Structura respectivă nu susţine niciun partid politic şi, în ultimii 8 ani, participă în calitate de observator la alegerile parlamentare din Estul Europei.