Moldova plătește anual 120 de milioane unor organizații străine. Ce obține în schimb?

Guvernul R.Moldova a aprobat cheltuieli de circa 120 milioane de lei pentru a menține statutul de membru în diferite organizații internaționale și regionale. Unele dintre acestea oferă Republicii Moldova mijloace de 20 de ori mai multe, altele – impun obligații, fără să confirme utilitatea calității de membru.

Guvernul R.Moldova a stabilit, în baza unei hotărâri recente, alocarea sumei de 120 mln de lei pentru anul 2017 pentru cotele de membru în 68 de organizații internaționale și regionale. La secțiunea organizații parlamentare, cei mai mulți bani sunt achitați Adunării Interparlamentară a CSI (3,5 mln lei) și Adunării Parlamentare a Cooperării Economice în Bazinul Mării Negre (1 mln lei), dintr-o sumă totală de 4,8 milioane de lei.

La compartimentul organizații internaționale, R.Moldova alocă din bugetul de stat circa 110  miloane de lei. Astfel, din acest segment, top cele mai costisitoare organizații sunt: Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) – peste 47 milioane de lei. Aceasta este urmată de Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD), care pentru statutul de membru solicită peste 11 milioane de lei. În ordine descrescătoare, lista continuă cu Consiliul Europei (CE) -7,3 mil lei, Organizația Națiunelor Unite (ONU) -6,2 mil de lei, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) – 4,1 mil lei, Convenția privind Regimul Navigației pe Dunăre (3 mil de lei), Organizația Internațională a Muncii (circa 3 mil lei).

Eficiența prezenței R.Moldova în unele structuri poate fi demonstrată cu ușurință. Spre exemplu, dacă cotizația de membru în cadrul BERD este de 11,2 milioane de lei anual, atunci investițiile făcute de această structură în R.Moldova, în 2016 au ajuns la 86 milioane de euro, ceea ce constituie circa 2 miliarde de lei, adică aproape de 20 ori mai mult. Pe situl oficial, BERD informează că „în Moldova ne concentrăm pe crearea unui mediu care să sprijine activitatea sectorului privat, promovarea standardelor europene în sectoare și integrarea regională”. BERD investește circa 70% din capital în infrastructură, 13% în energie, 10% în industrie și 8% în instituții financiare. Conform unui infografic, începând din 2011 și până în 2016, BERD a investit în R.Moldova 588 de milioane de euro, adică peste 12,5 miliarde de lei.

La fel, ONU, OMS și alte organisme internaționale, acordă anual miliarde de lei pentru infrastructură, dezvoltare umană, sănătate, inclusiv medicamente pentru categorii vulnerabile sau sprijin social.

Potrivit hotărârii Guvernului cu privire la achitarea din bugetul de stat pentru anul 2017 a cotelor de membru față de organizațiile internaționale și regionale, în acest an R.Moldova urmează să transfere pe conturile administrației CSI 5 357 358 de lei. Din această sumă, aproape 1, 6 milioane de lei se achită Comitetului Executiv al CSI, 325 000 de lei Comitetului de Statistică al CSI, 323 000 de lei Biroului de Combatere a Criminalități CSI, aproape 300 000 de lei Centrului Antiterorist al CSI, peste 260 000 de lei le revin Consiliului Economic al CSI, peste 40 000 de lei Consiliului Coordonator al Procurorilor Generali ai CSI și suma de peste 2, 5 milioane de lei e atribuită Reprezentanței Teleradiocompaniei Interstatale „MIR„ din R.Moldova. Însă nu există surse care ar demonstra eficiența aflării R.Moldova în această structură, experții considerând că interesele Moldovei în cadrul CSI sunt desconsiderate.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. Cita usurinta de a manipula, dar eficienta a menține statutul de membru în diferite organizații internaționale și regionale, de ce nu il dovediti? Sau la opinia presei verzi si a Maiei Sandu? Moldova ar trebui sa stea inchisa si ascunsa in tufis sau cum? Prostii!

  2. Efim

    Dupa cum vedem se merita investitia… Important de revazut mereu lista acestor organizatii, ca sa nu fie cheltuiti bani aiurea pentru unele care nu ofera nimic in schimb in afara de titlul de “membru”

  3. Alonso

    miliardul tot ue impreuna lo furat ca in toate tarile din lume unde fac revolutii partacalii, astai democratia , veni vidi vici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *