Mesajele oficialilor la 39 de ani de la accidentul nuclear din Cernobîl: „Războiul din Ucraina a readus în prim-plan amenințarea unui accident nuclear”

Președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean și președintele Parlamentului, Igor Grosu au venit cu mesaje publice în contextul marcării a 39 de ani de la accidentul nuclear care a avut lor la Cernobîl în 1986.
Președinta Maia Sandu a scris într-o postare pe Facebook că Cernobîl rămâne un avertisment dur despre pericolul nuclear și amploarea dezastrului pe care îl poate provoca un astfel de accident.
„La 39 de ani de la explozia nucleară de la Cernobîl, rănile provocate de acea tragedie rămân deschise. Peste 3500 de conaționali au răspuns atunci chemării și au contribuit la limitarea efectelor incendiului radioactiv. Mulți dintre ei nu mai sunt printre noi, dar curajul și sacrificiul lor ne obligă să nu uităm. Astăzi, ne înclinăm în fața memoriei celor care au salvat milioane de vieți.
Cernobîl rămâne un avertisment dur despre pericolul nuclear și amploarea dezastrului pe care îl poate provoca un astfel de accident. Lecția este una esențială: viața, sănătatea oamenilor și protecția mediului trebuie să fie întotdeauna pe primul loc. Războiul purtat de Rusia în Ucraina a readus în prim-plan amenințarea unui accident nuclear. De aceea, pentru un viitor sigur, avem nevoie de responsabilitate colectivă, reguli stricte, supraveghere eficientă și o cooperare internațională solidă în domeniu”, se arată în mesajul Președintei.
Prim-ministrul Dorin Recean a declarat că au participat 3500 de conaționali la lichidarea consecințelor accidentului.
„Acum 39 de ani, la mai puțin de 600 de kilometri de Chișinău, a avut loc cea mai gravă catastrofă nucleară din istorie, care a afectat toată populația Republicii Moldova.
La lichidarea directă a consecințelor accidentului nuclear de la Cernobîl, au participat 3500 de conaționali – soldați, pompieri, salvatori, studenți și chiar artiști. Cazul ansamblului de dans de la Ungheni care a fost trimis la Cernobîl pentru a evolua în fața lichidatorilor avariilor este un exemplu trist al unui regim totalitar care nu pune preț pe viață și pe oameni. Expunerea la radiații le-a afectat iremediabil sănătatea. Norii radioactivi au contaminat mii de persoane, în special copii și femei însărcinate, pe întreg continentul european.
Tragedia de la Cernobîl ne arată câtă suferință poate aduce oamenilor incompetența, nepăsarea și manipulările unui regim totalitar. Pacea și buna cooperare între state în gestionarea centralelor electrice nucleare este esențială pentru a preveni astfel de dezastre”, a scirs premierul.
Igor Grosu, președintele Parlamentului, a scris, de asemenea, o postare pe pagina lui de Facebook prin care subliniază că este „datoria noastră să ne asigurăm că tragedii de asemenea proporții nu se vor mai repeta niciodată”.
„Explozia de la centrala nucleară de la Cernobîl, din 26 aprilie 1986, rămâne unul dintre cele mai dureroase episoade ale secolului trecut. Dezastrul a afectat milioane de vieți, iar ecoul său încă răsună peste generații.
Republica Moldova nu a rămas indiferentă. Peste 3500 de moldoveni au fost mobilizați pentru a participa la lichidarea consecințelor catastrofei. Mulți dintre ei au plătit cu sănătatea sau chiar cu viața.
Este de datoria noastră să păstrăm vie memoria lor și să ne asigurăm că tragedii de asemenea proporții nu se vor mai repeta niciodată.”
Potrivit unui studiu, aproape un milion de oameni din mai multe părţi ale globului au murit din cauza contaminării radioactive produse după accidentul de la Centrala Nucleară din Cernobîl. Cele mai afectate state, pe lângă cele din fosta URSS, au fost Norvegia, Suedia, Finlanda, Iugoslavia, Bulgaria, Austria, România, Grecia şi părţi extinse din Germania şi Marea Britanie, scrie Moldpres.